Prebivalci in obiskovalci bodo lahko znova trgovali, barantali na srednjeveški tržnici in nakupovali z originalnimi srednjeveškimi novčiči iz nekdanje mestne kovnice.

V goste prihajajo viteške skupine iz tujine, ki bodo uprizorile neizprosne viteške boje, ob katerih se bo zaiskrilo kot nekoč. Obiskovalci bodo priča tudi atraktivni akrobatski skupini Dunkin Devils, sokoljemu šovu, cirkuški predstavi Camila Acoste iz Kolumbije, ognjenemu šovu s trebušnimi plesalkami, boju za slovenjgraški medenjak in še številnim drugim zanimivim srednjeveškim doživetjem.

Organizatorji niso pozabili niti na najmlajše obiskovalce, ki se bodo lahko zavrteli na srednjeveškem vrtiljaku, uživali v lutkovnih predstavah, se čudili čarovnijam srednjeveškega čarovnika, zabavali z dvornimi norčki in se preizkusili v igranju srednjeveških iger. Srednjeveški medičar pripravlja slastno presenečenje, za pijačo in jedačo pa bo poskrbela krčma Pri merjascu.

Dogajanje se bo začelo ob 9. uri z odprtjem srednjeveške tržnice in krčme, sledila bosta slovesna povorka vseh nastopajočih in slavnostno odprtje s spustom srednjeveške zastave in golobov za mir v svetu. Opoldne se bodo med drugim začeli viteški dvoboji svetovno priznanih čeških vitezov, obljubljajo tudi edinstven šov tekmovalcev oddaje Amerika ima talent in druženje s srednjeveškimi živalmi. Popoldne bo potekalo sekanje največjega, deset metrov dolgega in skoraj 18 kilogramov težkega, biobombona vseh časov, večer pa bo minil v znamenju tolkalnega spektakla domače glasbene šole.

Nedeljski spored med drugim obljublja bitko za Elizabetin zaklad, prikaz mučilnih naprav, iskanje skritega slovenjegraškega zaklada, akrobatski spektakel z Dunking Devilsi, boj za slovenjegraški medenjak in dražbo gigantskega, desetmetrskega grajskega medenjaka, pri kateri bodo sodelovali grajska gospoda, gostujoči vitezi in slovenski župani.