Na njem si bo mogoče ogledati klobuke, ki nastajajo "kot čarovnija" izpod oblikovalkinih "prstov, med tkaninami, sukanci, lepili, aluminijem in zlatim prahom", v razstavnem besedilu piše modni oblikovalec Tomi Vugrinec.

"Materiali se spremenijo v obliko in oblika postane umetnina," je poudaril Vugrinec, ki je umetnico označil za čarodejko, ki bo po njegovih zagotovilih očarala obiskovalce.

Kot je zapisal, Ano Lazovski pozna že dolgo vrsto let in jo že od nekdaj imenuje umetnica – "svobodna od začetka in genialna do konca". Ni izziva in ni prepreke, ki bi jo prestrašila in ustavila. Ni materiala, zgodbe ali koncepta, ki bi bil prevelik za njeno domišljijo in njen razpon delovanja. Ni barve ali teksture niti oblike ali konsistence, ki je ne bi spremenila v uporaben kos, je naštel.

"Njenega ustvarjanja ni težko razumeti. Dovolj je pogled, mogoče preizkus ali zgolj dotik. Ana Lazovski je to, kar bi poimenoval 'uporabna umetnica', je še zapisal Vugrinec in dodal, da "njena dela živijo, potujejo, spoznavajo svet in nosijo ime Ane Lazovski po zemeljski krogli".

Ana Lazovski živi in ustvarja v Londonu. Je oblikovalka maske. Najodmevnejši projekti, pri katerih je sodelovala, so Rudar (2017), Potop (2019) in Čevljarna (2017), piše v Bazi slovenskih filmov, izdeluje pa tudi klobuke, ki si jih je mogoče vse do 22. septembra ogledati na pričujoči prostorski postavitvi na Ljubljanskem gradu.