Na Ptuju 35. prireditev Dobrote slovenskih kmetij

Prva ocenjevanja so se začela februarja, strokovne komisije pa so ocenile 888 izdelkov in jih v 17 različnih skupinah nagradile približno 800, so povedali organizatorji. Festival Dobrote slovenskih kmetij bo potekal pod pokroviteljstvom predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki bo festival tudi slavnostno odprla.

V treh dneh se bo v okviru festivala na Ptuju zvrstilo več dogodkov. Na strokovnem posvetu se bodo pogovarjali o slovenskih superživilih skozi letne čase in podelili priznanja za najuspešnejše podeželsko območje Slovenije v letu 2023. Nagradili bodo tudi otroke, ki so poslali likovna dela na natečaj.

V soboto in nedeljo bodo podelili priznanja v ocenjevanju nagrajenim izdelkom, ves čas pa bo v minoritskem samostanu razstava nagrajenih dobrot, na minoritskem dvorišču pa kulinarična ponudba in ponudba izdelkov na stojnicah.

"Ne bi smelo biti Slovenca, ki ga ne bi obiskal"

Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, ki je ob ptujski območni enoti in občini Ptuj organizator dogodka, Roman Žveglič je pred dogodkom za STA povedal, da festival prinaša krono slovenske kmečke ponudbe, saj gre za tradicionalno slovensko znanje, nadgrajeno s sodobnimi pristopi in okusi.

"Vse Slovence pozivam, da pregledajo svojo okolico. Na okoliških kmetijah bo gotovo vsakdo našel kaj za svojo kuhinjo ali dom," je dejal. Številne kmetije po njegovih besedah koristno unovčijo znak "dobrote slovenskih kmetij" in ga uporabljajo kot blagovno znamko. "Tiste kmetije, ki so tukaj nagrajene, lahko na ta račun tudi kaj iztržijo, čeprav je še vedno ključna kakovostna, zdrava hrana, kar je pri kupcih najbolj cenjeno," je dodal.

Direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek meni, da je festival s svojo ponudbo zrasel na takšno raven, da ne bi smelo biti Slovenca, ki ga ne bi obiskal.

Po besedah predsednika organizacijskega odbora festivala Petra Pribožiča so v zadnjih letih na festivalu gostili od 9000 do 11.000 obiskovalcev. Tudi letos v treh dneh pričakujejo približno 10.000 ljudi.

S stotimi sauvignoni sodelovalo okoli 60 vinarjev

Na Salonu Sauvignon, ki bo v soboto v dominikanskem samostanu na Ptuju, bo s stotimi sauvignoni sodelovalo okoli 60 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Komisija je ocenila 83 vzorcev.

Vodja festivala Slavko Dobnik kot letošnjo novost napoveduje, da bodo ves maj vina vinske karte festivala Salon Sauvignon navdih za kulinarične mojstrovine v JB restavraciji in v restavraciji hotela Zlata ladjica.