Foto: Domen Pal
Foto: Domen Pal

Pozdrav pomladi – Gregorčki je prireditev, s katero se spominjamo starega ljudskega običaja, ko so se obrtniki s spuščanjem lesenih ladjic z gorečimi svečkami simbolično poslovili od zime in se veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Spomladansko doživetje na prireditvi bosta ob zvočni kulisi zvokov značilnih slovenskih ptic popestrila animatorja/moderatorja, ki bosta celodnevni program povezovala, skrbela za informiranje obiskovalcev o ljudskem običaju in prireditveni ponudbi ter pestro dogajanje bogatila z zanimivimi glasbeno-gledališkimi vložki. S kratkim programom bodo nastopili učenci glasbene šole konservatorija za glasbo in balet. Prireditev bosta zaokrožili akrobatska predstava Inana in Mojce in glasbena predstava znanega Ribiča Pepeta, ki bosta poskrbeli za veselje najmlajših.

Pozdrav pomladi – Gregorčki vedno privabi številne Ljubljančane in turiste. Gregorjevo je tudi praznik zaljubljencev, saj se po ljudskem izročilu na ta dan “ptički ženijo“.

Namen prireditve je med drugim oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra. Prizorišči dogodka (nabrežje Gradaščice in Trnovski most) sta namreč del arhitekturne zapuščine Jožeta Plečnika, ki je bila leta 2021 dodana na Unescov seznam kulturne dediščine.

V primeru dežja bo prireditev potekala v Slovenskem etnografskem muzeju.