Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Sejem turizma Alpe-Adria je osrednje srečanje za vse turistične navdušence, ki želijo odkriti nove destinacije in doživetja, so izpostavili na Slovenski turistični organizaciji (STO). Na sejmu se poleg domačih turističnih ponudnikov predstavlja še ponudniki iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije, Francije, Švedske, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije, Nepala in Tajske.

Na razstavnem prostoru I feel Slovenia se pod okriljem STO-ja predstavlja vseh 21 mest Združenja zgodovinskih mest Slovenije s poudarkom na bogati dediščini in raznoliki kulturni ponudbi mest.

Obiskovalci lahko odkrivajo različne destinacije, ki ponujajo doživetja, od aktivnega preživljanja počitnic do mirnega odkrivanja naravne in kulturne dediščine, so zapisali na STO-ju. Na sejmu med drugim sodelujejo tudi ponudniki opreme za kampiranje, rabljenih in luksuznih avtodomov, e-koles in električnih skuterjev.

Turistična zveza Slovenije je pripeljala več kot 140 lokalnih skupnosti in društev. Kot vsako leto na sejmu že tradicionalno sodelujejo tudi Turizem Ljubljana, Planinska zveza Slovenije, Združenje turističnih vodnikov Slovenije ter številni drugi.

Sejem je slavnostno odprl minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. V sklopu dogodka ob odprtju bodo podelili tudi nagrado jakob, ki si jo je letos ob nazivu ambasador inovativnih turističnih prireditev po izboru komisije prislužil projekt Praznik idrijskih žlikrofov, Zavoda ID20 - Zavoda za inovacije v dediščini.

Tradicionalno vzporedno s sejmom Alpe-Adria poteka tudi 17. mednarodni strokovni dogodek Sejmi okusov Gastexpo v organizaciji Primorskega sejma. Obiskovalci lahko uživajo v koktajlih, ponudbi piv in kave, manjka ne niti hrane in novosti na gastronomskem področju, napovedujejo na Gospodarskem razstavišču.

Pripravljajo tudi predavanja, interaktivna izobraževanja in delavnice, ki bodo letos obarvane predvsem morsko in italijansko. Dogajanje bo popestrilo državno prvenstvo v peki pic.

Z eno vstopnico je mogoče obiskati obe sejemski prireditvi. Obiskovalci se lahko z vstopnico brezplačno zapeljejo tudi z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa.