Z geolovom po Slivju in v jami Dimnice, kolesarsko turo po Krasu in pohodom po Kosovelovi poti se je začel Teden čezmejnega geoparka Kras-Carso. V šestnajstih dneh bodo lahko zainteresirani sodelovali v številnih brezplačnih dejavnostih.

Tudi drugi dan mineva v znamenju georaziskovanja, tokrat v okolici Zgonika, poleg tega pa si bo mogoče ogledati tudi jamo Vilenica.

V prihajajočem tednu organizatorji – PROKRAS Premančan in Območna razvojna agencija (ORA) Krasa in Brkinov – vabijo na voden ogled kamnoloma Lipica in pohod po posestvu Kobilarne Lipica.

V Trstu pa bodo tisti, ki jih zanimajo dinozavri, prišli na račun na vodenem ogledu tržaškega prirodoslovnega muzeja s poudarkom na dinozavre na Krasu, ki so bili odkriti pred 40 leti.

Teden čezmejnega geoparka Kras-Carso bo vse do 9. junija ponujal številne dogodke na obeh straneh meje, njegov namen pa je, da poveže celotno območje Krasa.

Dogodek je organiziran v okviru projekta Kras-Carso II, ki je sofinanciran iz Programa sodelovanja Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021–2027. Dogodki Tedna čezmejnega geoparka Kras-Carso se bodo sklenili z organiziranim ogledom Naravnega rezervata doline Glinščice.

Geopark, ki bo obogatil tudi čezmejno turistično ponudbo, je sicer v nastajanju in se razprostira na čezmejnem območju planote matičnega Krasa.