Gipsy Kings leta 2017. Foto: BoBo
Gipsy Kings leta 2017. Foto: BoBo

Skupina na oder poletnega gledališča prihaja z enim od svojih ustanoviteljev, kitaristom Toninom Baliardom, ki je podpisal uspešnice, kot sta Bamboleo in Djobi Djoba.

Gipsy Kings so nastali leta 1979 v Franciji, čeprav korenine prvotnih članov izhajajo večinoma iz Španije. Po svetu so ponesli svojo različico glasbe, ki so jo njeni prvi člani razvili iz tradicionalne andaluzijske rumbe. Uspeh jim je prinesel tretji album z naslovom Gipsy Kings iz leta 1987, na katerem sta tudi omenjeni uspešnici. Kot ena redkih plošč v španskem jeziku se je več tednov obdržal na ameriški lestvici.

Zasedba, v kateri je deset glasbenikov, je doslej izdala 15 studijskih albumov. Za album Savor Flamenco iz leta 2013 so prejeli tudi grammyja za najboljšo svetovno glasbo. V 45-letni karieri so bili nagrajeni s številnimi zlatimi, platinastimi in diamantnimi ploščami, saj so po svetu prodali več kot 20 milijonov izvodov.

Kitarist in svetovno znan skladatelj Baliardo, ki bo nastopil s skupino Gipsy Kings, se poleg skladanja glasbenih uspešnic za skupino ukvarja tudi s produkcijo filmske glasbe. Pred kratkim je prejel platinasto ploščo za duet s Takagijem Ketro in trojno platinasto ploščo za duet s Tangano.

Glasbena skupina nastopa v koncertnih dvoranah po svetu. Njihovi nastopi, za katere zasedba prejema dobre kritike, vključujejo uspešnice, kot so Bamboleo, No Volavre, Djobi Djoba, Volare in Habla Me. Po osmih letih brez nove glasbe so leta 2022 izdali album Renaissance z 11 skladbami, med katerimi sta Chica Del Sol in Abandonado.