Na dvodnevnem dogodku se bodo predstavili vinarji iz vseh vinorodnih okolišev Slovenije, obiskovalci pa bodo imeli možnost okusiti tudi tuja vina, in sicer iz Avstrije, Bolgarije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Katalonije in Srbije.

Danes in v petek bodo v okviru festivala potekale vodene delavnice in degustacije več kot 550 vinskih vzorcev. Obiskovalci bodo lahko med drugim spoznali najbolje ocenjena vina festivala, vina nove kleti Fouch ter degustirali vina v temi.

Novost letošnjega festivala je predstavitev mednarodnega projekta Digital Wine Tasting, sofinanciranega s programom Erasmus+, ki so ga ustvarjalci skupaj s partnerji iz Italije, Španije, Portugalske, Cipra, Švice in Nizozemske razvili v spletno izobraževanje za organizacijo degustacije vina na daljavo. Seminar bo potekal v petek, organiziral pa ga bo Biotehniški izobraževalni center Ljubljana.

Razglasili bodo tudi zmagovalce strokovnega ocenjevanja vin. Strokovno ocenjevanje za najbolje ocenjena vina festivala je potekalo na začetku novembra. Sedemčlanska strokovna komisiji je ocenila 147 vzorcev, kar je 37 več kot lani. Med vsemi prispelimi vzorci je komisija ocenila 20 penečih belih vin visoke kakovosti, tri peneča rose vina, 61 belih suhih mirnih, 11 belih mirnih z ostankom sladkorja, dva vzorca rdečkastih vin ter 46 vzorcev mirnih rdečih.