Festival bo tudi v svoji 17. izdaji obiskovalcem podal vpogled v eno najbolj nagrajenih oljkarskih pokrajin na svetu, oljkarji pa bodo premierno predstavili mlada olja in na masterclassih svoje znanje podali tudi obiskovalcem.

Obiskovalci si lahko v treh dneh obetajo bogat program, od predstavitev do degustacij in predavanj, vse ob vrhunski kulinariki kuharskih mojstrov Denija Srdoča (Nebo), Stivena Vunića (Zijavica), Hrvoja Kroflina (ManO2), Mateja Jankovića, slaščičarke Tee Mamut in drugih.

“Izvrstnost istrskih ekstra deviških oljčnih olj je neizpodbitna, kar vsako leto samo potrjujejo najvišje nagrade in priznanja s prestižnih tekmovanj in ocenjevanj po vsem svetu," je povedal programski direktor festivala Hrvoje Petrić.

"Ob navzočnosti tujih in domačih uglednih strokovnjakov, številnih kuharjev, slaščičarjev, čokoladarjev, barmanov in drugih akterjev gastronomske scene si želimo promovirati istrsko oljčno olje, ampak tudi razpravljati o njem, prikazati vse njegove obraze in pokušati sijajna mlada olja končane trgatve. Istra je relativno majhna oljkarska pokrajina, ki pa prideluje olja najviše kakovosti, to kakovost pa moramo še naprej vzdrževati in promovirati tak vrhunski produkt.”

Istra je tako letos v uglednem italijanskem vodniku za oljčna olja Flos Olei, t. i. Michelinu za oljčna olja, osmič zapored razglašena za najboljše oljkarsko območje na svetu.