Foto: EPA
Foto: EPA

Pevka, avtorica, igralka in nekdanja manekenka jamajškega rodu se bo na koncertu na prostem, ki bo potekal na stadionu Šalata, sprehodila skozi štiri desetletja trajajočo glasbeno kariero. Vstopnice bodo v prodaji od srede.

Grace Jones je kariero v popkulturi začela v 70. letih kot manekenka ter muza številnim fotografom in modnim oblikovalcem, ki jih je navduševala s svojim androgenim videzom.

Na svetovni glasbeni sceni je zaslovela na začetku 80. letih preteklega stoletja z nalezljivo kombinacijo funka, disca in reggeaja. Znana je po albumih, kot sta Warm Leatherette in Nightclubbing, ter singlih Private Life, Pull Up to the Bumper, I've Seen That Face Before in Slave to the Rhythm, s katerimi je osvajala glasbene lestvice.

Glasbeno kariero je v 80. letih pospremila še z igralsko ter med drugim nastopila v filmskih klasikah Konan barbar, Vamp in Od Tarče do smrti.

Velja za eno najvplivnejših žensk v popularni glasbi. Glasbena televizija VH1 jo je uvrstila na seznam stotih najpomembnejših žensk v rock'n'rollu, Billboard pa med 40 največjih imen klubske kulture.

Številni glasbeniki in umetniki jo danes navajajo kot vzornico, med njimi Lady Gaga, Rihanna, Lorde, Roisin Murphy in Nile Rodgers. Britanska režiserka Sophie Fiennes, sestra igralcev Ralpha in Josepha Fiennesa, je o njej posnela dokumentarni film Grace Jones: Bloodlight in Bami, sama pa je napisala tudi ironično poimenovano knjigo spominov I'll Never Write My Memoirs (Nikoli ne bom napisala svojih spominov).

Na glasbeno sceno se je vrnila leta 2008 z odmevnim albumom Hurricane.