Možnost okužbe z virusom HPV zmanjšuje tudi redna uporaba kondomov. Foto: EPA
Možnost okužbe z virusom HPV zmanjšuje tudi redna uporaba kondomov. Foto: EPA

Kje ga opravljajo in koliko stane za študente (stara sem 23 let)?


V Sloveniji je cepljenje proti HPV-virusu možno od spomladi 2007, od jeseni pa sta na našem tržišču na voljo dve vrsti cepiva. Prvo je štirivalentno, kar pomeni, da vas zaščiti pred štirimi genotipi HPV-virusa (6, 11, 16 in 18), drugo pa dvovalentno, torej ščiti pred dvema genotipoma virusa (16 in 18).

Namen cepiva je preprečiti večino s HPV-virusom povezanih kliničnih bolezni, to je tistih, ki jih povzročajo HPV-genotipi 6, 11, 16 in 18. HPV-genotipa 16 in 18 povzročata približno 70 odstotkov primerov raka materničnega vratu, HPV 6 in 11 pa približno 90 odstotkov primerov genitalnih bradavic. 300 milijonov ljudi, ki so okuženi z virusom HPV, tega sploh ne ve.

HPV se najlažje in najpogosteje prenaša pri spolnih odnosih, zato je z njim okuženih kar od 30 do 60 odstotkov žensk, mlajših od 30 let. Z visokorizičnimi HPV-virusi naj bi bilo okuženih 15 odstotkov žensk. Domnevajo, da je število okuženih moških še višje. Tveganje za prenos pri enkratnem spolnem stiku z okuženim partnerjem je ocenjeno na od 40 do 60 odstotkov. V 85 odstotkih primerov okužba z virusom HPV v osmih do 12 mesecih izzveni in ne pusti trajnih posledic – pri devetih od desetih žensk, okuženih s HPV, okužba spontano izzveni že po letu dni.

Najpomembnejši dejavnik za nastanek raka materničnega vratu je dolgotrajna okužba z visokorizičnimi genotipi HPV (v približno 15 odstotkih primerov, ko imunskemu sistemu ne uspe premagati okužbe, se razvije perzistentna ali latentna okužba z virusom HPV, ki lahko traja več let) in v 99,7 odstotka primerov je nastanek raka materničnega vratu povezan prav s prisotnostjo HPV. Pojavnost raka materničnega vratu je največja pri ženskah, starih od 35 do 45 let, pogostost predrakavih sprememb pa kakšnih pet do deset let prej. Okužbo s HPV-virusom so dokazali v skoraj vseh primerih raka materničnega vratu, pri kar treh četrtinah pa je bila dokazana povezava z genotipoma HPV 16 in HPV 18. Okužba s HPV-jem je nujno potreben, čeprav nezadosten dejavnik za razvoj raka materničnega vratu. Znamenja hujših predrakavih sprememb in zgodnjega raka materničnega vratu so redka in pogosto prikrita. Redne preventivne ginekološke preglede priporočamo tudi takrat, ko ženska nima ginekoloških težav. Najpomembnejši del le-teh pa je presejalni test PAP.

Vrste HPV-ja, ki povzročajo anogenitalne bradavice, se razlikujejo od tistih, ki jih povezujejo s povečanim tveganjem za razvoj raka materničnega vratu. Več kot 90 odstotkov vseh bradavic anogenitalnega predela povzročata genotipa HPV 6 in HPV 11.

Test HPV-ja zazna prisotnost visokorizičnih genotipov HPV še pred pojavom vidnih sprememb na celicah materničnega vratu. S tem omogoča zgodnje prepoznavanje žensk z velikim tveganjem za razvoj raka materničnega vratu. Pozitiven test HPV ne pomeni, da se bo razvil rak materničnega vratu. Test lahko opravite pri večini ginekologov v Sloveniji.

Osnovo preventive lahko pomeni promocija ABC-izbire (A - abstinence, B - be faithful, C - condom), pri tem je treba dodati, da tudi redna uporaba kondoma ni povsem zanesljiva zaščita, saj se HPV-ju ne prenašajo samo s spolnim odnosom, temveč tudi z drugimi spolnimi kontakti s kože na kožo.

Abstinenca: za preprečevanje okužbe je dobro v mladosti kar se da dolgo odlašati s spolnimi odnosi, ter pozneje, znotraj zaupanja vrednega odnosa, imeti spolne odnose z enim samim spolnim partnerjem, čigar spolno zgodovino poznamo.

Kondom: možnost okužbe s HPV-jem zmanjšuje tudi redna uporaba kondomov, ki je priporočljiva tudi v primeru, da ženska zaradi zaščite pred nosečnostjo že uporablja kontracepcijske tabletke.

Cepljenje: predstavlja enega od učinkovitih ukrepov za zmanjšanje obolevanja za predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu, ki obenem izboljšuje reproduktivno zdravje žensk in ščiti pred genitalnimi bradavicami.

Testiranje: Odvzem in pregled celic v brisu materničnega ustja in materničnega kanala imenujemo test PAP.

Celotno cepljenje stane okoli 300 EUR za vse občanke in je možno na več mestih (cepi se namreč v treh ločenih obiskih). Podroben pregled dobite na: https://www.kala.si/index.php?id=22.