Ptice enkrat na leto menjajo perje in v tem času jim izpada več kot običajno. Foto: EPA
Ptice enkrat na leto menjajo perje in v tem času jim izpada več kot običajno. Foto: EPA

Kupil sem namizni ventilator in ga imel prižganega skupaj v sobi s papagajem, natančneje s skobčevko. Ventilator ni bil usmerjen v papigo in ni pihal neposredno vanjo. Zdaj pa papagaju odpada perje in ne prihaja več ven, govori pa še vedno in hrani se normalno. Vse je v redu, samo perje si puli, oziroma mu odletava stran. Papagaj še vedno govori in gloda sipino kost.


Glede na to, da se vaša skobčevka obnaša normalno oziroma enako, kot preden ji je začelo odpadati perje, in ima dober apetit, predvidevam, da ji ni nič hudega. Ptice namreč normalno enkrat na leto menjajo perje in v času menjave perja jim to seveda izpada v večji meri kot običajno, ko morda na tleh kletke ali njeni okolici od časa do časa najdete posamezno pero. Če bi bila skobčevka prehlajena, bi se tudi sicer slabo počutila, bila bi manj živahna, manj bi jedla, iz očes ali nosnih odprtin pa bi se izločal izcedek, lahko bi bilo navzoče tudi kihanje. Razen, če si ptica sama puli perje do te mere, da so po njenem telesu vidna gola mesta, je z njo najbrž vse v redu in menjava perja poteka normalno.

Če opazite katerega izmed opisanih znakov, pa ptico nemudoma odpeljite k veterinarju, najbolje specialistu za ptice. Ko ptica zboli, je hitro ukrepanje namreč bistveno za njeno okrevanje, vsako odlašanje pa možnost ozdravitve močno zmanjša. Čeprav ptica najbrž ni prehlajena, je priporočljivo, da jo v času ohlajanja prostora z ventilatorjem odnesete v drug prostor. Ptice so namreč zelo občutljive na spremembe v okolju, še posebej na prepih. Ptici lahko za pomoč pri menjavi perja ponudite posebne dodatke prehrani s vsemi potrebnimi vitamini, ki omogočajo pravilno gradnjo in rast novih peres.