Kunec naj si sam ogleda okolico. Foto: EPA
Kunec naj si sam ogleda okolico. Foto: EPA

Kupil sem ga včeraj in sprašujem, kako naj ga navajam nase. Sedaj mu pustim, da raziskuje sobo in me ovohava, vendar nočem, da bi se me bal.


Spoštovani, najprej se vam opravičujem za malce poznejši odgovor. Najprej naj vas popravim. Kupili niste zajca, ampak kunca. Na prvi pogled sta si sicer res zelo podobna, vendar gre za dve popolnoma različni živalski vrsti. Zajce v Sloveniji najdemo v naravi in v ujetništvu ne preživijo. Doma pa imajo ljudje kunce, največkrat pritlikave.

Prav imate, to, da spuščate kunca na prosto in mu pustite, da si sam ogleda okolico, je odličen način spoznavanja novega okolja. Tako bo vaš mali prijatelj spoznal, da se mu ni treba bati in bo postal prav domač. Dokler vam popolnoma ne zaupa in se vam brez strahu ne približa, ga ne dvigujte v naročje. Kunec je v naravi namreč plen in tako ga zgrabijo plenilci, kar sproži beg. Kunci so sicer izjemno družabne živali in hitro bo poiskal vašo družbo. Še posebej, če se boste z njim veliko ukvarjali, se z njim igrali in mu ponudili kakšen priboljšek, na primer svež korenček. Kunci se zelo radi crkljajo, predvsem po glavi, za ušesi in po nosu. Kmalu vam bo s smrčkom rinil v roko, da ga boste božali. Počasi in vztrajno, pa bosta kmalu neločljiva prijatelja. Veliko sreče. Sporočite, kako gre!