Vse vrste orhidej potrebujejo zelo vlažen zrak. Foto: EPA
Vse vrste orhidej potrebujejo zelo vlažen zrak. Foto: EPA

Ali je res, da se orhideje zaliva samo enkrat na mesec?


Orhideja lahko propade zaradi več dejavnikov. Kadar listi rumenijo, je to lahko znak naravnega staranja. Ponavadi listi ostanejo na rastlini vsaj leto dni, večinoma pa tudi 2-5 let, preden odpadejo. Če je torej porumenel samo en starejši list, gre verjetno za normalen pojav. Listi pa včasih rumenijo (vendar ne odpadejo) tudi zaradi pomanjkanja hranil, predvsem dušika. V takem primeru rastlinam dodajamo specialno gnojilo za orhideje ali jih presadimo v nov substrat za orhideje, vendar vedno le v obdobju mirovanja.

Največkrat je za propad rastline vzrok nepravilna preskrba z vodo – te je lahko preveč ali premalo. Če je vode premalo, rastlina odvrže liste, da zmanjša transpiracijsko površino. Zaradi prepogostega zalivanja ali zastajanja vode pa lahko korenine začnejo gniti, listi izgubijo čvrstost in začnejo veneti.

Orhidej je zelo veliko vrst, pri nas pa je najpogostejša Phalenopsis, zato predvidevam, da gre za problem pri tej vrsti. Phalenopsis ali širokolistna orhideja ne sme stati v vodi, ker začnejo korenine gniti. Zalivamo jih vedno le z mehko in na sobno temperaturo ogreto vodo in pri tem pazimo, da ne zmočimo sredine – srčike med listi. Med najintenzivnejšo rastjo listov in cvetenjem zalivamo 1-2 krat na teden, pozimi pa je dovolj enkrat ali dvakrat na mesec. Vse vrste orhidej potrebujejo zelo vlažen zrak.