Polži imajo radi živo hrano, kot npr. solato, rdečo peso ... Foto: EPA
Polži imajo radi živo hrano, kot npr. solato, rdečo peso ... Foto: EPA


Zgago v vrtu sicer delajo tako veliki vrtni polži, vendar pa bolj od njih škodljivi rdeči polži – lazarji, ki nimajo hišice.

Rdeči polži imajo radi živo hrano: solato, kolerabice, liste rdeče pese…. Na pojedino se odpravijo predvsem takrat, ko je vlažno, kadar dežuje ali pa takrat, ko je zemlja sveža.

Da jih bo manj, je potrebno v vrtu ustvariti red. Najprej na gredici odstranimo vse kar daje polžem zatočišče v vročih in sončnih dneh - najraje se skrijejo v grmovju, v visoki travi in med kupom rastlinskih odpadkov. Če se polži pojavijo, pa priporočamo, da proti njim uporabite naravni limacid Bio plantella Arion. Sredstvo škoduje le polžem, ne pa tudi drugim živalim in ljudem, poleg tega je tudi prijazen za okolje.

Zrnca naravnega limacida Ariona polži obožzjejo sam ima zanje zelo dober vonj in okus. Sestavljena so iz železa, polži pa ga zaužijejo se zatečejo pod senco ter umrejo. Ob prvem pojavu polžev ob večernih urah sredstvo potresemo po površini: med vrste zelenjave, obkrožimo grede z zrnci ali pa zrnca posujemo okoli posameznih rastlin, katere so ogrožene. Zadoščalo bo že 5 g / m² oz. ena polna kavna žlička. V času pojavljanja polžev zadostuje, če na istem zemljišču postopek ponovimo do štirikrat v eni rastni dobi. Arion lahko uporabljamo na poljščinah, sadnem drevju, vinski trti in na vrtninah. Kadar opazimo, da zrnca izginejo, je potrebno natresti nova.