Foto:
Foto:

Nimamo nobenih težav z obgrizovanjem lesenih delov pohištva, tudi električnih žic ne mara (nekateri imajo z tem velike probleme).

Imamo pa drugačen problem. Če ga crkljamo, se zna zgoditi, da veselo poskoči in ne glede na to, kje se, pošprica (ne vemo, ali je to sperma ali kaj drugega), to pa ima zelo močen vonj. Drugače pa ima kar veliko kletko, vendar je ves dan spuščen in samo čez noč gre sam v kletko, ki jo imamo v stanovanju. Sprašujem, kaj naj storimo, nekateri predlagajo kastriracijo?


Zelo me veseli, da je vaš kunec zdrav in ne gloda pohištva. Pohvaliti vas moram tudi glede prehrane, še posebno pa se mi zdi lepo, da je vaš ljubljenček veliko prost in se lahko dobro razgiba. Tako se večinoma izognete debelosti in težavam z gibali.

Zdaj pa k vaši težavi. Spolno zreli samčki kuncev, se pravi nekje od 4. meseca starosti dalje, lahko začnejo "markirati". To pomeni, da svoj teritorij označujejo z urinom oziroma "špricajo", kot ste napisali. Vsekakor vam svetujem kastracijo, saj je tovrstno vedenje povezano s spolnimi hormoni, ki nastajajo v modih. S kastracijo preprečite nastajanje teh hormonov in tako tudi zmanjšate teritorialno obnašanje ter markiranje. Tudi pri nas v Sloveniji je vse več skrbnikov pritlikavih kuncev, ki se odločajo za kastracijo svojih ljubljencev prav zaradi težave, ki jo navajate tudi vi. Tako je življenje v stanovanju mnogo lažje za vas pa tudi za vašega kosmatinčka.