V teh dneh, ko je dan že nekoliko daljši od noči, je pravi čas, da se lotite presaditi vaše  lončnice Agaonema Maria. Foto:
V teh dneh, ko je dan že nekoliko daljši od noči, je pravi čas, da se lotite presaditi vaše lončnice Agaonema Maria. Foto:

aureum, ki dobro rastejo in krasijo stanovanje. Imam pa tudi lončnico Aglaonema Maria, ki jo bom morala presaditi.

Kdaj se jo presaja? Problem imam z dvema Zamioculcas zamifolia, ki se sušita (rumenijo listi). Izgleda, da ju bom morala presaditi, da bo iz tega nastala le ena lončnica in kako nadaljevati, da se ne bo sušila. Vem, da je treba Zamioculcas zelo malo zalivati in to počenjam le enkrat mesečno, a kljub temu nimam veselja z zelenjem. Zamioculcas nimam pri oknu, temveč v kotu na južni strani dnevne sobe.

Imam zelo rada cvetje in ko se mi kakšna lončnica posuši, postanem žalostna in "tuhtam", kaj je vzrok, da se to dogaja - a mi "v glavo ne tikne" odgovor zato sem se odlocila vam pisati in prositi za strokoven nasvet.


Lepo pozdravljeni. V teh dneh ko je dan že nekoliko daljši od noči je pravi čas, da se lotite presaditi vaše lončnice Agaonema Maria. Ravno v teh dneh namreč večina rastlin prekine svoj zimski počitek in začne z novo rastjo. Najprej morate kupiti cvetlični lonček kateri bo nekoliko večji od zdajšnjega. Lončke se običajno kupuje glede na njihov premer, ki pa ja običajno zapisan na dnu lončka. Na primer, če imate zdaj rastlino v lončku premera 22 cm ji lahko kupite lonček s premerom 26 cm. Substrat v katerem Anemone dobro uspevajo pa mora vsebovati nekaj ilovice prevladovati pa mora šota. Priporočamo vam da razprete časopisni papir in pripravite Agaonema Maria – o, rokavice, nov substrat in nov lonček. Rastlino najprej zalite, ne pretiravajte le nekoliko, tako, da bo zemlja vlažna. Nato jo obrnite navzdol in nežno potegnite iz lončka. Nato pa očistite korenine in odstranite morebitne odmrle dele. Rastlino lahko po potrebi tudi obrežete. Odstranite velike odrasle, nekoliko uvele liste in pustite mlade poganjke. Tako boste ohranili obliko rasti, in omogočili, da bo imela rastlina veliko več svetlobe v svoji krošnji. Tako bo vaša Agaonema Maria imela pravo razmerje med koreninami in listno površino. Rastlina se bo na mestu kjer ste jo obrezali, kasneje razrasla. Listi pa bodo ostali lepi zeleni, če boste rastlino postavili v toplo , vlažno in senčno okolje. Samo rastlino po presajanju lahko pognojite z gnojilom plantella list, ki je namenjeno za prehrano vseh sobnih listnih rastlin.

Za Zamioculcas pa je značilno, da raste počasi v svetlem ali nekoliko senčnem prostoru. Listi bi morali biti vedno zeleni in bleščeči. Od glavne rastline pa vam mora ostati zunanji mladi gomolji. Nekaj dni jih morate pustiti v senčnem prostoru, tako, da se bodo rane rastline, resnično zacelile. Rastlinama pa odstranite vse rumene liste, kateri se sušijo. Presadite jih v lonček, s svežim substratom. Rastlina dobro uspeva v mešanici peščene vrtne zemlje ( pod 7 PH ), obogatene z humusom. Zalivajte jih s postano vodo ( deževnico). Voda namreč ne sme vsebovati apnenca. V intervalu v katerem zlivamo, se pravi med prvim in drugim zalivanjem pustite, da se zgornja plast substrata posuši. Rastna doba Zamioculcas – a traja od aprila do septembra . V tem obdobju rastlino enkrat pognojite z gnojilom Plantella List. Pozimi rastlino ne zalivajte preveč,. Če imate v stanovanju centralno ogrevanje pa je priporočljivo, da jo občasno popršite.

Listi pa so po vsej verjetnosti rumeneli zaradi vašega prekomernega zalivanja, saj je rastlina glede tega dokaj občutljiva. Morda bi bilo dobro, da vzorec obolelega dela rastlina pošljete k nam na vpogled. Tako bomo najlažje postavili pravo diagnozo in vam najbolj natančno svetovali. Naslov je: Klub Gaia, Sinja Gorica 2, 1360 Vrhnika.