Velike pasme psov, med katere sodi tudi kraški ovčar, pogosto trpijo za različnimi obolenji skeleta. Foto:
Velike pasme psov, med katere sodi tudi kraški ovčar, pogosto trpijo za različnimi obolenji skeleta. Foto:

Problem je, ker nezadržno lula in to, ko leži ali sedi ter je potem vsa mokra in tudi vonj ni preveč prijeten.

Lula tudi v koči in je potem notri vse mokro. Ali je prehlajena ali kaj podobnega? Moram povedati, da je sterilizirana in da je mogoče s tem kaj narobe. Zanima me, ali se da to pozdraviti ozirima olajšati?

Druga stvar je, da ji zadnja leva noga na sprehodu včasih "kleca". Upam, da sem se prav izrazil. Ko ji noga klecne gre zadnjica kar dosti proti tlem in skoraj podrsa po tleh. Bral sem, da imajo nekateri psi eno napako na kolkih in da bi bil to lahko vzrok. Tudi za to me zanima, ali se da kaj ukreniti, da se ne bi slabšalo? Dobro bi bilo, če se da pozdraviti.

Rada tudi leži na zemlji ali betonu in ne na lesenih podlagah, ki sem jih naredil, da ne bi ležala na mrzlem in se mogoče prehladila.

Je vedno zunaj, na vrtu ali v svoji koči in le kadar je več mrzlo gre v klet hiše.


Neprestano lulanje pri vaši psički je lahko posledica številnih obolenj. Najpogosteje so vzrok različne bakterijske okužbe mehurja, lahko pa tudi sečni kristali ali kamni, ki dražijo sečni mehur ali druge dele sečil. Poleg teh najpogostejših vzrokov je lahko takšno mokrenje tudi znak mnogih drugih bolezni, kot so sladkorna bolezen, Cushingov sindrom, bolezni ledvic in tudi nekatera zdravila povzročajo pogostejše uriniranje in uhajanje urina.

Omenili ste, da je psička sterilizirana, tako da bi lahko tudi to bil vzrok nekontroliranega uriniranja ali t.i. inkontinence. Po sterilizaciji namreč lahko pride do zrahljanja mišic mehurja zaradi pomanjkanja estrogena (spolnega hormona, ki ga proizvajajo jajčniki in med drugim skrbi tudi za tonus mišičnine sečil).

Eden izmed vzrokov puščanja urina je lahko tudi stres, podrejanje ali veselje, se pravi psihološki vzrok. Kot vidite, sem naštela precej razlogov za pogosto uriniranje, zato priporočam, da z vašo psičko čim prej obiščete vašega veterinarja, ki bo z ustreznimi preiskavami ugotovil natančen vzrok za to težavo in ga s primernim zdravljenjem tudi odpravil.

Velike pasme psov, med katere sodi tudi kraški ovčar, pogosto trpijo za različnimi obolenji skeleta, kot so kolčna in komolčna displazija, vnetje sklepov ali artritis, osterohondritis oziroma degenerativno vnetje sklepnega hrustanca in druge

Vse te bolezni so degenerativne in praviloma napredujoče bolezni, ki jih lahko blažimo ali upočasnimo njihov potek, prava ozdravitev pa običajno ni mogoča. Gre za bolezni, ki so mešanica več dejavnikov: genetske predispozicije, prehrane in vpliv okolja. Najprej je potrebno bolezen ugotoviti, zato je potrebno rentgensko slikanje, ki bo pokazalo, ali gre v resnici za težave z okostjem in sklepi.

Nato pa vam bo veterinar odredil potrebne ukrepe. Običajno gre za kombinacijo protibolečinskih zdravil in prilagoditve načina življenja psa (manj aktivnosti, previdnost pri hoji po stopnicah, primerna prehrana, ipd.).