Raje se odločite za profesionalno beljenje zob, ki poteka v zobozdravstvenih ordinacijah pod strokovnim nadzorom. Foto: EPA
Raje se odločite za profesionalno beljenje zob, ki poteka v zobozdravstvenih ordinacijah pod strokovnim nadzorom. Foto: EPA

Rada bi se znebila obarvanosti od kave in cigaret iz študentskih časov.

Zanima me, ali so današnji postopki za posvetlitev varni, predvsem pa, ali bodo moji zobje še vedno izgledali naravno, ne pa že umetno in preveč nenaravno beli. Moj osebni zobozdravnik mi ni znal pomagati, ker se s tem ne ukvarja.


Vsekakor vam odsvetujem, da beljenje zob opravite sami doma s pomočjo pripomočkov, ki ste jih kupili v trgovini ali lekarni. Pri posvetlitvi oziroma beljenju zob gre za enkraten postopek, ki ima dolgoročne učinke in res bi bilo škoda, če bi šlo kaj narobe. Zavedati se je treba, da največji proizvajalci pripomočkov za beljenje zob tudi največ vlagajo v varnost in učinkovitost. Zato bi vam predlagal, da se odločite za profesionalno beljenje zob, ki poteka v zobozdravstvenih ordinacijah pod strokovnim nadzorom. Ponudniki takšnih storitev tudi pisno zagotovijo, da so ustreznost, varnost in učinkovitost izdelka potrdile neodvisne raziskovalne inštitucije. Cena je temu primerno nekoliko višja, vendar pa zaupanje in pozitivni učinki ta pomislek odtehtajo.

Posebej bodite pozorni na opise in informacije, ki so podane na spletnih straneh proizvajalcev. Tisti, ki so popolnoma prepričani v varnost, učinkovitost in izpolnjevanje visokih estetskih kriterijev, bodo to tudi navedli in poudarili. Nekateri ponudniki, ki o tem niso tako prepričani, pa teh informacij ne navajajo. Prav tako ne navedejo informacij, ki bi jih morali: na primer, da nekateri slabi pripomočki za beljenje zob vsebujejo visoke količine peroksida. Glede naravnega in nenaravnega izgleda so razmere podobne. Nekateri se izjemno trudijo obdržati naravni lesk sklenine in tridimenzionalno izraznost, spet drugim je najpomembnejša čim večja belina, kar pa večkrat deluje smešno in neokusno. Podrobno preglejte tudi fotografije, ki so bile posnete pred in po posegu. Te najbolj jasno prikažejo učinek. Podrobne informacije iz prve roke pa vam lahko dajo estetski zobozdravniki, če jih pokličete osebno v ordinacijo.