Ko je kuža sam, ga primerno zaposlite, da mu ne bo dolgčas. Foto: EPA
Ko je kuža sam, ga primerno zaposlite, da mu ne bo dolgčas. Foto: EPA

Problem je v tem, da se, ko je sam, vedno pokaka ali polula na posteljo. Vprašala bi, ali zanj priporočate kakšno malo šolo?


Vaš pasji mladiček se mora naučiti biti sam doma in pri tem ne sme povzročati škode ali opravljati potrebe v stanovanju. Pri štirih mesecih bi že moral biti čist, vendar pa ga ne smete dlje časa puščati samega brez nadzora. Če ste dlje časa od doma (npr. v službi) in je kužek sam, je najbolje, da ga zaprete v tak prostor, kjer lahko naredi najmanj škode (npr. kopalnica ipd.), ali pa ga zaprete v kovinsko kletko, v kateri vas bo počakal. Manj verjetno je tudi, da bo na tako majhnem prostoru opravljal potrebo.

Ko je kuža sam, ga tudi primerno zaposlite, da mu ne bo dolgčas. Pustite mu nekaj igračk, odlične pa so tudi kosti iz posušene in stisnjene surove kože. Vedno naj ima ljubljenec na voljo tudi posodo s svežo pitno vodo. Ko psička navajate na to, da bo sam doma, se od njega ne poslavljajte na dolgo in široko, ampak mirno in brez odvečnega zavlačevanja. Kadar se vrnete domov in je psiček naredil škodo, se ponečedil ali kaj podobnega, ga nikoli ne kaznujte. Tega namreč ne bo povezal z narejenim neredom, ampak z vašim prihodom domov. Vedno vse pospravite zunaj mladičkovega dosega, preden ga pustite samega. Kot sem rekla, je učenje na samoto najprimerneje s pomočjo kletke.

Mala pasja šola je za pasjega mladička vsekakor priporočljiva. Tam se ne boste naučili le, kako psa naučiti osnovnih vaj poslušnosti, ampak se bo psiček spoznaval z drugimi psi in različnimi okolji, kar je ključnega pomena za njegovo pravilno socializacijo.

Veliko uspehov.