Glavni pozitivni učinek IUS (poleg zanesljive kontracepcije) je postopno skrajševanje menstruacijskih krvavitev in s tem tudi lajšanje z njimi povezanih težav. Foto:
Glavni pozitivni učinek IUS (poleg zanesljive kontracepcije) je postopno skrajševanje menstruacijskih krvavitev in s tem tudi lajšanje z njimi povezanih težav. Foto:


IUS (intrauterini sistem, ker je vložek le po obliki in je v osnovi hormonska kontracepcija: v Sloveniji je v uporabi le mirena) je ena izmed novejših oblik kontracepcije. Za zaščito proti nosečnosti je enako učinkovit kot sterilizacija. V Evropi se že več kot 15 let uporablja kot najboljša metoda dolgotrajne kontracepcije (pred sterilizacijo) in je idealna metoda za ženske, ki ne želijo vsak dan jemati kontracepcijskih tabletke ter se nočejo sterilizirati.

IUS onemogoča nosečnost, s tem da:
- stanjša maternično sluznico (hormon Levonorgestrel preprečuje zadebelitev maternične sluznice, kar je sicer normalen proces v vsakem menstrualnem cikusu) ter tako skrajša in zmanjša količino menstrualne krvavitve (posledično zmanjša bolečino ob mestruacijah (dismenorejo));
- poveča gostoto sluzi v materničnem vratu (naredi nekakšen čep v kanalu materničnega vratu) in s tem zmanjša prehod spermijev proti jajčni celici, hkrati pa zaradi tega zmanjša možnost okužbe maternice, jajcevodov in jajčnikov z bakterijami;
- zmanjša gibčnost ter hitrost spermija;
- povzroči določene spremembe znotraj maternice in jajcevoda kar spermijem onemogoča oploditev jajčeca.

Ko IUS odstranite, lahko takoj zanosite.

IUS je majhen, plastičen sistem v obliki črke T in ima na daljšem kraku rezervoar za hormon levonorgestrel. Ta hormon se zelo počasi in vseskozi enakomerno sprošča v maternično votlino, kjer deluje le na maternično sluznico. Sproščena količina hormona deluje le na maternično sluznico in nima sistemskega delovanja kot klasična hormonska kontracepcija. Hormona je v rezervoarju dovolj za pet let. Delovanje jajčnikov in ostalih endokrinih žlez ostane pri tem nespremenjeno. Vstavi se v maternično votlino z enostavnim posegom ob samem ginekološkem pregledu in ne potrebuje večjih priprav ali operativnih posegov. Ker je vložek popolnoma narejen iz mehke plastike ne obstaja nobene nevarnosti, da bi se ženske ob njegovi uporabi poškodovale, ga kakorkoli čutile ali bi ga ob odnosih čutil njen partner.

Za razliko od sterilizacije je IUS reverzibilna metoda kontracepcije. Po petih letih uporabe lahko IUS takoj zamenjate z novim IUS.

IUS vstavlja ginekolog, ki je seznanjen s tehniko in postopkom vstavljanja kar v ordinaciji ob pregledu. Samo vstavljanje IUS-a traja le nekaj minut, ob tem pa ženska ne čuti večjih bolečin. Za žensko "najbolj ugoden čas vstavitve" je 3. ali 4. dan menstrualne krvavitve, ko je maternični kanal zaradi menstrualne krvavitve nekoliko odprt. V tem času je nelagodje ob sami vstavitvi IUS najmanjše.

Po vstavitvi se lahko do 6 mesecev pojavljajo vmesne krvavitve ali spotingi. To so manjše krvavitve ali rjavi izcedki, ki so neodvisni od menstrualne krvavitve. Pri večini žensk minejo v prvih dveh mesecih po vstavitvi. Ob pravilni vstavitvi in legi ženska ob uporabi IUS nima nobenih bolečin.

IUS je v prvi vrsti primeren za vse ženske, ki so že rodile; še posebej tiste po porodu, ki dojijo in zaradi dojenja ne morejo uporabljati klasične hormonske kontracepcije. Po slovenskih priporočilih dobre zdravniške prakse naj bi se IUS pri tistih ženskah, ki še niso rodile, uporabljal le v določenih primerih, o čemer pa mora odločiti ležeči ginekolog.

IUS moramo ločevati od bakrenega materničnega vložka - bolj poznane in priljubljene "spirale", ki ga označujemo tudi z IUD - intrauterine device. Po obliki sta si sicer podobna, vendar IUD nima rezervoarja s hormonom in je delno sestavljen iz kovine, v večini primerov iz bakra. Slabost njegove uporabe je možno povečanje količine menstrualne krvavitve ali njeno podaljšanje. Ob pravilni uporabi (stalen partner, pravilna vstavitev…) tudi pri IUD niso dokazali povečanega tveganja za vnetja rodil.

Glavni pozitivni učinek IUS (poleg zanesljive kontracepcije) je postopno skrajševanje menstruacijskih krvavitev. Pri večini žensk se količina in dolžina menstrualne krvavitve zmanjša že v prvem letu uporabe, pri določenem deležu uporabnic pa pride do popolnega izostanka menstrualne krvavitve, kar pa ni nič škodljivega in ne vpliva na kasnejšo plodnost uporabnice. Pride le do tako stanjšane maternične sluznice, ki se ob predvideni menstrualni krvavitvi ne more več odluščiti, saj je za to pretanka. Ko se IUS odstrani so menstruacijske krvavitve spet normalne in popolnoma se povrne zmožnost zanositve.

Opisani stranski učinki so zelo redki in predstavljajo občasno prehodno poslabšanje aknavosti kože, zmerno spremembo telesne teže, zunajmaternično nosečnost in povečan nožnični izcedek (beli tok).