Ljubljenko vsak dan temeljito počešite ali skrtačite, da odstranite vso odmrlo dlako. Foto: EPA
Ljubljenko vsak dan temeljito počešite ali skrtačite, da odstranite vso odmrlo dlako. Foto: EPA

Tudi ko jo samo pobožam, imam polno roko dlak in ne kaže, da bi ji nehala izpadati. Ji manjka kakšen vitamin ali gre za kaj drugega? Kaj naj storim?


Mačke običajno menjavajo dlako dvakrat letno. Jeseni, ko jim raste debelejša in gostejša dlaka, ki jih varuje pred mrazom in spomladi, ko dlaka postane tanjša in redkejša. Včasih lahko menjava dlake traja dlje, še posebno, kadar so temperature zelo visoke in ima muca daljšo dlako ali gostejši kožuh.

Izpadanje dlake lahko zmanjšate z rednim česanjem. Ljubljenko vsak dan temeljito počešite ali skrtačite, da odstranite vso odmrlo dlako. Hkrati tako tudi zmanjšate težave, ki bi jih mačka lahko imela s sprijetimi kepicami dlake v prebavilih.

Takšno izpadanje dlake kot ga opisujete je povsem normalno in ni razloga za skrb. Če pa bi dlaka izpadala v takšni meri, da so vidna brezdlačna mesta ali morebitne druge spremembe dlake kot je na primer drugačna kakovost dlake na otip ipd., je potrebno ugotoviti vzrok, zakaj do tega prihaja in ga ustrezno zdraviti. Za takšne primere je najbolje obiskati veterinarsko ambulanto, ki opravi ustrezne dermatološke preiskave in primerno terapijo.