Bodite pozorni na redno jemanje kontracepcijskih tabletk. Foto:
Bodite pozorni na redno jemanje kontracepcijskih tabletk. Foto:

sedemdnevnem premoru jemanja kontracepcijskih tabletk vzameš osmi dan tabletko iz nove škatlice ... po kolikem času je zaščita zanesljiva? Kdaj začne delovati?

Ali

kljub menstruaciji obstaja možnost nosečnosti?


Ob rednem jemanju kontracepcijskih tabletk je tudi med premorom zanesljivost kontracepcije enako visoka kot med 21-dnevnim ciklusom jemanja. Če tabletke redno jemljete, kar pomeni 1 tabletko vsak dan ob približno istem času, in če v tem času ne jemljete antibiotikov, nimate driske ali ne bruhate, potem je VSEH 28 dni zaščita enako visoka. Težave se pojavljajo pri nerednem jemanju ali pojavu driske, bruhanja ali potrebe po antibiotičnem zdravljenju, saj ti dogodki zmanjšajo zanesljivost zaščite predpisanega kontracepcijskega sredstva.

Kot sem o tricikliranju že pisala, imate v primeru, da vas zaščita preveč skrbi, tudi možnost podaljšanega jemanja kontracepcijskih tablet do vključno 3 ali 4 mesecev hkrati (to pomeni od 63

do 84 dni jemanja tabletk brez prekinitve, sledi enotedenska prekinitev v kateri pride do prekinitvene krvavitve - menstruacije). Takšno jemanje je popolnoma varno in ne vpliva nič drugače na kasnejšo reproduktivno zmožnost kot klasični način jemanja 21 dni in 7 dni prekinitve. V primeru, da je bila zanesljivost zaščite kakor koli zmanjšana, iz zgoraj navedenih razlogov, pa seveda obstaja možnost zanositve ob jemanju kontracepcijskih tabletk. V takem primeru opravite urinski test nosečnosti in se posvetujte s svojim ginekologom.