Občasno se pojavljajo tudi alergije na različne pralne praške in mehčalce, ki jih uporabljamo pri pranju perila. Foto: EPA
Občasno se pojavljajo tudi alergije na različne pralne praške in mehčalce, ki jih uporabljamo pri pranju perila. Foto: EPA

Pregledala sem pekoče dele in opazila nekakšne "urezninice" (nisem se brila, niti praskala, niti spolnih odnosov nisem imela). Je možno, da je to od presuhe kože? Resnično me peče in prosim za kakršen koli nasvet.


Postavljate mi vprašanje, na katerega ne bom mogla dokončno odgovoriti, ker bi za to morala videti spremembe na koži vašega spolovila.

Po vašem opisu sodeč gre najverjetneje za vneto kožo zunanjega spolovila, ki je bolj dovzetna tudi za mehanske poškodbe (drgnjenje spodnjega perila in drugih oblačil) in pri tem lahko pride na njej do manjših poškodb. Velikokrat je razlog za vnetja tudi "preskrbna" nega spolovila z različnimi mili (tudi intimnimi mili večkrat dnevno). Občasno se pojavljajo tudi alergije na različne pralne praške in mehčalce, ki jih uporabljate pri pranju perila. Tudi sintetično spodnje perio velikokrat povzroča draženje kože in sluznice spolovila, saj preprečuje normalno dihanje kože in s tem povečuje možnost vnetja tako "razkuhane" kože s strani bakterij, ki so vedno prisotne na spolovilu in koži.

Vzroki vnetja kože so tako lahko zelo različni. Tudi zdravljenje je lahko zato zelo različno. Svetujem vam, da premislite, če ste morda zamenjali milo za intimno nego, način nege spolovila, vrsto sponjega perila ali pralne praške. Če razloga ne boste ugotovili in bodo težave še naprej prisotne, vam svetujem, da čim prej obiščete vašega ginekologa, da problem dokončno rešita.