Če se le da, svojim ljubljencem privoščite visokokakovostno pasjo hrano. Foto: EPA
Če se le da, svojim ljubljencem privoščite visokokakovostno pasjo hrano. Foto: EPA

Je naša ljubljenka, lepo skrbimo zanjo, in ona nam to ljubezen tudi vrača. Živi z nami v stanovanju, spi v postelji, je skratka polnovreden član naše družine.

Običajno jo hranimo z briketi, včasih ji ponudimo tudi mehko hrano, nora je na sladkarije. Radi jo pocrkljamo tudi z jutranjo skodelico mleka, a v zadnjih dveh mesecih se ji v bližini zadka pojavljajo bele bulice, ki so najverjetneje zelo boleče, saj nam pogleda ali dotika le-teh ne dovoli, dlaka okoli zadnjice pa je zelo gosta. Ker jo imamo že dolgo, pa po obnašanju vidimo, da nekaj z njo ni v redu. Kaj nam svetujete, kako naj ukrepamo, saj menimo, da bo obisk pri veterinarju neizogiben, a bojimo se reakcije, kajti psička je zelo plašljiva. Predel z bulico si neprestano liže, kaže, da se ji iz te cedi.

Naj še povem, da naša Missy ni sterilizirana, je pa še "nedolžna", saj fantom niti v času gonitve ne pusti blizu.


Vaša Missy ima res srečo, da je našla tako skrbne ljudi. Vendar pa ljubljenci kljub najboljši oskrbi kdaj pa kdaj potrebujejo pomoč veterinarja in najbrž bo tako tudi v vašem primeru. Glede na opisano težavo gre morda za obolenje obzadnjičnih vrečk. Morda se te ne praznijo pravilno, izloček v njih zastaja in zato je lahko vidna oteklina. Normalno se te vrečke praznijo, kadar pes iztreblja. Če so iztrebki mehki ali kašasti, ni mehaničnega pritiska na te žleze in njihov izloček se ne izprazni. Konsistenca iztrebkov pa je odvisna od prehrane psa. Hrana mora vsebovati dovolj vlaknin, da so iztrebki kompaktni in valjaste oblike, zato vsekakor priporočam visokokakovostno pasjo hrano, v vašem primeru že za starejše pse oziroma za pse v zrelem življenjskem obdobju.

Druga možnost pojava teh bulic pa je lahko tumor, bodisi gre za tumor obzadnjičnih vrečk ali pa tumor posebnih celic, imenovanih mastociti. Seveda je za potrditev suma takšne diagnoze potrebno več preiskav, med drugim tudi biopsija tkiva.

Kot ste že sami predvidevali, vam svetujem takojšen obisk pri veterinarju, saj lahko le ugibam, kaj bi lahko bil vzrok opisanemu stanju.

Veliko sreče in zdravja vaši psički še naprej.