Obstajajo tudi ortodontske terapije brez žic ali opornikov, ki se prilepijo na zobe. Foto: BK Studio
Obstajajo tudi ortodontske terapije brez žic ali opornikov, ki se prilepijo na zobe. Foto: BK Studio

Skrbi jo nošenje tega aparata, čiščenje in morebitne posledice na sklenini. O tem je slišala od ljudi, ki so zvezdice nosili, z ortodontko pa se o tem sploh ne moremo pogovarjati, ker naju odločno zavrne, da so to prazne govorice. Sama hčeri prigovarjam, da ortodontka že ve, saj je strokovnjak, a hči je namestitev zvezdic zdaj dokončno odklonila.

Prosim, če mi svetujete, ali naj odneham, ali pa morda obstajajo še druge rešitve (slišala sem npr. za nevidno korekturo neravnih zob). Najbolj me seveda skrbi, da hčeri nekoč ne bo žal ...


Tako imenovane 'zvezdice' oziroma fiksne zobne opornice so še vedno najpogostejša in najbolj uveljavljena oblika ortodontske terapije. Zobje imajo izjemno lastnost, da se celo življenje prilagajajo trenutnim razmeram, tako da se je klasični ortodontski pristop izkazal kot izjemno učinkovit. Res pa je, da ima tudi nekatere negativne vidike in prav je, da vaša hči izraža previdnost in išče alternativne oblike rešitve nastale težave. V nekaterih primerih je res mogoče zaslediti površinske poškodbe zobne sklenine zaradi pritiska, a še bolj pogosto se navajajo nekatere druge neprijetnosti. Če se fiksne zobne opornice uporabljajo dlje časa, nastane na mestu, kjer opornica pritiska na zobno sklenino (zvezdica), svetlejša lisa. Zaradi pritiska je ta del zoba izoliran od okolice in se ne obarva v skladu z preostalo, prosto površino. Neenakomerno obarvanost pozneje ni mogoče odstraniti ne z beljenjem ne s poliranjem. Mnenje, da so klasične kovinske zobne opornice povsem ustrezne in brez pomanjkljivosti, izhaja iz dejstva, da večina zobozdravnikov sploh ni seznanjena z alternativnimi različicami in niso usposobljeni za podajanje alternativnih pogledov.

Kot zelo priljubljena alternativa na področju ortodontskega zdravljenja se uveljavlja tako imenovana tehnologija Invisalign, zobna opornica iz nevidnega, transparentnega materiala. Takšna zobna opornica je snemljiva; lahko jo snamete med prehranjevanjem in pitjem, nato pa jo vstavite nazaj. Ker jo ni mogoče opaziti, so pa izjemno vidni učinki takšne opornice, je zelo priljubljena med mlajšo populacijo v Združenih državah, z veliko vnemo pa se uveljavlja tudi v Evropi. Je pa treba omeniti, da terapija Invisalign pride v poštev le pri polnoletnih osebah, v nekaterih primerih tudi že pri 14 letih, s tem da je takrat potreben specialni pregled. Ne vem sicer, koliko je stara vaša hči, a bi glede na opisani primer Invisalign gotovo bila zanimiva izbira. Predlagam vam, da pregledate spletne opise, ponudbo in se pozanimate, katera slovenska zobozdravniška ordinacija je pooblaščena za "Invisalign tehnology" produkte.