Čarobni Ayers Rock. Foto: EPA
Čarobni Ayers Rock. Foto: EPA

Orjaški rdečkasti skalnati simbol Avstralije, stoječ v narodnem parku Uluru-Kata Tjuta, je svet za tamkajšnje aborigine, ljudstvo Anangu, ki skupaj z avstralsko vlado upravljajo park od leta 1985.

Čeprav trenutno vzpon na osamelec ni prepovedan, leta 1964 pa so dodali vrsto držal, da bi uro dolg vzpon olajšali, obiskovalce prosijo, naj se iz spoštovanja do kulture Anangujcev vzponov vzdržijo.
In, kot poroča Telegraph, se zdi, da poziv deluje, saj junijska raziskava kaže, da se je le 20 odstotkov obiskovalcev parka nanj povzpelo. Za primerjavo: še leta 2010 je bilo takih obiskovalcev 38 odstotkov, leta 1990 pa kar 74 odstotkov.

Zveza avstralskih parkov pa namerava zdaj namestiti števce vzponov, da bi tako dobila zanesljivejšo številko.

Promoviranje drugih pohodov
Vlada je že pred nekaj časa privolila, da zapre Uluru za pohodnike za stalno, če bi številka padla pod 20 odstotkov. Margot Marshall, tiskovna predstavnica Zveze avstralskih parkov, pravi, da prepovedi ne bodo uvedli, dokler ne dobijo trdnejših številk, obiskovalcem pa zagotovijo kakšno alternativo.

"Pred morebitnim zaprtjem se bomo temeljito posvetovali s turistično industrijo, nato pa ji dali najmanj 18 mesecev, da se ustrezno pripravijo," je še povedala.

Razen etičnih pomislekov pa sta tu še okoljevarstveni in varnostni vidik, ki ju morajo obiskovalci, ki želijo osvojiti vrh Uluruja, upoštevati. 36 ljudi je umrlo pri "osvajanju" osamelca, predstavnike parka pa skrbita tudi erozija in pomanjkanje ustrezne infrastrukture na vrhu.
Uprava parka zato promovira druge pohode, kot so vodeni sprehodi okoli podnožja osamelca. Občasno tudi zaprejo park zaradi kulturnih razlogov, kot je denimo smrt katerega izmed starešin.