Schönbrunn je najbolj razkošen dvorec v Avstriji. Foto: RTV SLO
Schönbrunn je najbolj razkošen dvorec v Avstriji. Foto: RTV SLO
Cafe Demel
Cafe Demel je zelo znan po odlični izdelavi saher tort. Foto: RTV SLO
Narodoslovni muzej
Narodoslovni muzej na Dunaju. Foto: RTV SLO
Hofburg
Hofburg ali kraljeva palača. Tu ima sedež avstrijski predsednik. Foto: RTV SLO
Hundertwasser haus
Hundertwasser Haus je ena najbolj prestižnih lokacij na Dunaju. Foto: RTV SLO
Štefanova cerkev
Štefanova cerkev je bila zgrajena v 12. stoletju. Foto: RTV SLO

"Ceste Dunaja so tlakovane s kulturo, tako kot so druga mesta tlakovana z asfaltom," je zapisal avstrijski pisatelj Karl Kraus.
Pomislite na Dunaj kot na mesto, kjer zgodovina in preteklost v sožitju živita s sedanjostjo. Ljubitelji arhitekture boste povsod na Dunaju našli stavbe in palače iz različnih časov iz zgodovine od baroka do modernejše arhitekture, galerije pa se ponašajo z bogato in raznoliko kvaliteto slik in drugih umetnin.

Ljubitelji sladic pa pridejo na svoj račun v središču mesta, kjer se da v Sacher hotelu poizkusiti in tudi kupiti znamenito saher torto, pecivo in odlično kavo. In nato je tu klasična glasba. Mozart, Beethoven, Haydn, Schubert, Strauss, Brahms, Mahler in Schönberg so le nekateri, ki so pustili svoj pečat na Dunaju.

Dunaj je glavno mesto Avstrije in obenem tudi glavno mesto ene od devetih avstrijskih zveznih dežel (Bundesland Wien). Mesto leži na obeh bregovih reke Donave, približno 40 km od meje s Slovaško ter vsega 50 km od slovaške prestolnice Bratislave. Zvezna dežela Dunaj leži v celoti znotraj zvezne dežele Spodnja Avstrija. Z 1,7 milijona prebivalcev je Dunaj največje mesto v Avstriji in njeno kulturno in politično središče.

V mestu imajo sedež Organizacija združenih narodov za industrijski razvoj (UNIDO), Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC), Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) ter druge mednarodne institucije in družbe.

Dunaj je bil kot keltsko mesto ustanovljen okoli leta 500 pr. n. št. Leta 15 pr. n. št. je postal mejno mesto Vindobona, ki je pomagalo varovati rimski imperij pred vdori germanskih plemen s severa. V srednjem veku je postalo najprej sedež babenberške, zatem pa še habsburške dinastije in s slednjo sedež svetega rimskega cesarstva ter kasneje avstro-ogrskega cesarstva. V 16. in 17. stoletju so bili vdori otomanskih Turkov dvakrat ustavljeni prav pred Dunajem. Leta 1815 je Dunaj gostil Dunajski kongres, ki je začrtal nacionalne meje v Evropi po porazu Napoleona pri Waterlooju.

Med hladno vojno je bil Dunaj zaradi svoje lege v nevtralni Avstriji med vzhodnim in zahodnim blokom center mednarodnih vohunskih mrež.

Dunaj pa je veliko več kot le preteklost. Skozi stoletja se je mesto razvijalo in ni spalo na svojih starih lovorikah. Tako kot v vseh velemestih se tudi tu čuti vpliv drugih kultur. Azijske restavracije, kebabi in južno ameriške restavracije dajejo Dunaju utrip svetovljanstva, ampak vse to ne prekaša domačih specialitet od dunajskega zrezka, tamkajšnjega piva in saher torte.

Leži na Donavskem polju in reka Donava ga deli na dva neenakomerna dela, ena tretjina leži vzhodno, drugi dve tretjini pa ležita na zahodni strani. Stari center mesta "Innere Stadt" in druge znamenitosti so na zahodni strani reke, kjer je tudi geografsko središče mesta, vzhodni breg reke pa je predvsem ponaseljen s hišami in lahko industrijo.

Hofburg ali kraljeva palača je kraj, kjer so Habsburžani prebivali kar 6 stoletij, od Rudolfa Ieta 1279 do zadnjega Charlesa Ieta 1918. Danes imajo tu sedež avstrijski predsednik in različni muzeji. Tu vam priporočamo še obisk kapele, ki se nahaja v gradu, in obisk zakladnice, saj je zbirka v njej neprecenljive vrednosti.

Dvorec Schönbrunn je bil rezidenca Habsburžanov in je še danes največji in najbolj razkošen dvorec Avstrije. Od 1.441 sob v gradu jih je za javnost odprtih le 40 in tu občutimo vso veličino, ki so jo imeli Habsburžani v tistem obdobju, za dvorcem pa je še prekrasen park.

Najbolj znana hiša moderne arhitekture pa je "Hundertwasser Haus", ki jo je naredil slavni Friedensreich Hundertwasser. Je ena izmed najbolj prestižnih lokacij na Dunaju.

Posebnost hiše je to, da nadstropja niso ravna, stanovanja so v različnih nivojih, okna so različnih velikosti in barv, fasada je raznobarvna.
Ogledate si lahko še opero, mestno hišo, parlament, cerkev, borzo, dvorec Belvedere ...

Štefanova cerkev (Stephansdom) je najbolj prepoznavna zgradba na Dunaju. Zgrajena je bila v 12. stoletju, ko je prevladoval gotski slog. Nad cerkvijo se bohoti 136,7 metra visok stolp, ki so ga gradili 75 let, do vrha pa vodi 343 stopnic.

Poleg vseh kulturnih in zgodovinskih znamenitosti pa je tudi bolšji trg "Naschmarkt" vsekakor vreden obiska. Tu lahko kupite vse, od starih televizorjev, računalnikov do oblek in hrane iz vseh koncev sveta.

Tudi tisti, ki radi nakupujete, boste v Dunaju našli nekaj zase. "Shoping City Süd" (SCS) je eno izmed največjih nakupovalnih mest v Evropi in je kakšnih 10 km južno od centra, vendar tudi v centru mesta trgovin na pretek, največ jih je na Mariahilfer, Kärtner in Josefstädter Strasse.

Če vam Dunaj ni bil dovolj, pa okolica ponuja nešteto možnosti ogledov in ekskurzij. Na zahodu Donava teče po dolini, ki je obdana s hribi, kjer se prideluje odlično vino, na jugu so mesta s starodavnimi toplicami, na vzhodu pa je ogromno jezero, kjer se ponuja ogromno možnosti za vodne športe.

Glede na to, da je Dunaj Ljubljani najbližja Evropska metropola in je oddaljena le približno 400 km, je vsekakor vredna ogleda.

A. G.