Na ulicah še ni asfalta, elektriko pa so dobili šele pred nekaj leti. Foto: RTV SLO
Na ulicah še ni asfalta, elektriko pa so dobili šele pred nekaj leti. Foto: RTV SLO
Nam Song
Pogled z ene izmed razglednih točk. Foto: RTV SLO
Ulice Vang Vienga so neurejene, ampak vseeno živahne. Domačini imajo s turizmom velike načrte ... Foto: RTV SLO
Nam Song
Reka je mirna, le včasih se voda spusti po malih brzicah. V njeni okolici se nahajajo številne kraške jame. Foto: RTV SLO

Samo mestece ni posebej navdušujoče, vendar ga popotniki le redko spustijo na svoji poti po Laosu – razlog je čudovita narava v njegovi okolici.

Apnenčasto kraško pokrajino pokriva bujno rastje, v nasprotju s slovenskim Krasom pa se tu nahaja veliko površinskih voda. V mestni okolici so številne jame, ki so sicer manjše od naših, a zato nič manj zanimive; krajevni prebivalci vas bodo zagotovo opozorili, da se morate v njih obnašati spoštljivo, saj bi v nasprotnem primeru zmotili duhove, ki prebivajo v njih.

Kaj daje mestecu poseben pečat?
Osrednja turistična znamenitost v kraju je reka Nam Song. Kljub nekaterim manjšim brzicam je njen tok počasen, primeren za razne športne ali zabavne aktivnosti. Na njej je mogoče videti kajakaše pa tudi lenobne turiste, ki se v gumenjakih počasi pomikajo po vodni površini in mirno kadijo.

Medtem ko vas reka počasi odnaša s svojim tokom, lahko opazujete fantastično naravo v okolici. Ob reki se razprostirajo riževa polja, pašniki, skalnata pobočja in male, simpatične laoške vasice. Ko se naveličate meditacije na reki, se lahko ustavite kje ob njej in si privoščite krajši počitek v kateri izmed kolib s hrano, pokramljate s prijaznimi domačini, si ogledate katero izmed številnih jam ali pa splezate po strmih pobočjih do razglednih točk.

Veliko možnosti za zabavo
Ker se v mestecu ustavljajo številni turisti, je tudi večerna ponudba precej pestra. Po njem so raztresene številne restavracije, oziroma tako imenovani 'TV-bari', ki zvečer organizirajo prave male zabave. Sicer pa morate med jedjo na pol ležati, iz malih ekranov pa vas bodo ogovarjali znani liki iz ameriških nanizank. Prav simpatični so ti Laošani, ki se takole trudijo zabavati in razvajati turiste!

V kraju so relativno dostopne tudi razne laoške opojne substance, med drugim opij in marihuana, s katerimi se policija spopada precej neuspešno. Povpraševanje mlajših turistov namreč poganja krajevno ponudbo v višave …