Ena izmed številnih vladarjevih stavb v kompleksu Vimanmek. Foto: RTV SLO
Ena izmed številnih vladarjevih stavb v kompleksu Vimanmek. Foto: RTV SLO
Velika palača je osrednji del kraljeve rezidence. Turistov tu ne manjka. Foto: RTV SLO
Danes je večina stavb odprtih za javnost. V njih so razstavili umetnine, kraljeve osebne predmete in številna darila tujih držav. Foto: RTV SLO

79-letni kralj Bhumibol Aduljadej je kralj z najdaljšim stažem vladanja. Na oblasti je že od leta 1946. Prav v letošnjem juniju so Tajci svojemu monarhu pripravili veliko slavje ob šestdeseti obletnici ustoličenja. Lik kralja na Tajskem pomeni simbol oblasti, moralnega vodjo države in luč, ki osvetljuje pravilno pot. Pomeni pa tudi zaščitnika, ki je svoje ljudstvo v zgodovini branil pred sovražnimi sosedi.

Njegova slika se je v času praznovanja obletnice pojavljala vsepovsod po državi. Kralj se vam je nasmihal v templjih, šolah, restavracijah, trgovinah, javnih ustanovah in domovih. Slika se je pojavljala na velikih plakatih ob cesti in v najrazličnejših prevoznih sredstvih. Nekateri so jo nosili vedno s seboj, da bi jih kralj navdihoval s svojim razmišljanjem, z energijo, ustvarjalnostjo in dobroto. Sliko so navadno umestili v velike pozlačene okvirje, spremljali pa so jo raznobarvni šopki, tajske in kraljeve zastave ter mala darilca.

Kralj je moder in skromen
Tajci vam bodo radi povedali, da je kralj dober govornik, globoko veren, učen in moder mož. Hkrati pa sila skromen in ponižen, rad se druži z ljudmi, igra z otroki, daruje ubogim in nemočnim. Kljub letom je dober tudi v športu, rad pa poprime tudi za kak glasbeni inštrument. Njegov najljubši konjiček je fotografija, pri kateri je menda zelo spreten.

Rama, pogosto kraljevo ime
Kraljeva palača obsega Veliko palačo, gre za sklop razkošnih stavb ob reki Čao Fraja, pod njeno okrilje pa sodi tudi več manjših graščin, raztresenih povsod po prestolnici.

Glavni, matični del krasijo lično urejeni vrtovi in stavbe z bogatimi, raznobarvnimi dekoracijami. V tem delu se nahajajo pagode, med drugim znameniti Smaragdni Buda, eden najbolj čaščenih verskih objektov na Tajskem, pa tudi kraljevi muzej in nekaj čudovitih prestolnih dvoran.

Rezidence so plod novejše arhitekture, graditi so jih začeli leta 1782. Tajski kralji so si po večini nadeli ime Rama; najznamenitejši med njimi je bil zagotovo modernizator Tajske, kralj Rama V. ali Čulalongkorn, ki je živel na prelomu iz 19. v 20. stoletje.

Tajski kralj simbolizira enotnost tajskega naroda. Skoraj vedno se ob nacionalni, modro-belo-rdeči črtasti zastavi pojavlja tudi kraljeva – rumene barve, s kraljevim grbom na sredini.

V prostem času stran od Bangkoka
Kljub temu pa kralj v Bangkoku prebije le malo časa. Svoj prosti čas raje preživlja v kraju Hua Hin, dve uri vožnje oddaljenemu od prestolnice.

Bangkok je sedež kraljevine šele od druge polovice 18. stoletja. Prej so kralji poveljevali iz mest Sukhotaj in Ajutaja. O slednjih več prihodnjo sredo …


Poglejte si tudi fotozgodbo ob 60-letnici kralja Tajske.


M. U.