Domačin v živopisanih oblačilih in s tradicionalnim inštrumentom sredi puščave. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic
Domačin v živopisanih oblačilih in s tradicionalnim inštrumentom sredi puščave. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic
Libijska puščava spominja na prizore iz kakšnega vesterna, posnetega v Monument Valley. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic

Libijo mnogi omenjajo le v povezavi z njenim spornim voditeljem Gadafijem, a ta afriška država naglo postaja pravi turistični raj.
Popotnike (predvsem take bolj avanturistične ali nekonvencioanlne) premami prav ta "gadafijevska" stigma Libije, zaradi katere se drugi turisti, željni džipovskih safarijev po peščenih sipinah in arabske eksotike, tej severnoafriški državi navadno ognejo.
A Libija je prav zaradi te "turistične neonesnaženosti" popoln popotniški cilj - ljudje so izredno pristni in prijazni, tu ni tistega klasičnega arabskega nadlegovanja in ponujanja kamel za tvojo ženo, kot smo tega vajeni iz Egipta.
Sončni vzhod na sipinah
Varnost je (za turiste, pri domačinih se zlahka zgodi, da si en dan vodič, drug dan pa te vržejo v zapor) prav tako odlična - niti v enem trenutku se ne počutiš ogroženega. Morda k temu prispeva tudi mit Gadafija in njegove tajne službe, ki ga varuje 24 ur na dan, sam voditelj pa menja bivališče vsakih par mesecev, da ga atentatorji (baje jih je malo morje) ne bi izsledili. Morda še največjo nevarnost za turiste predstavljajo magične peščene sipine, v katerih se lahko hitro izgubite, če preveč odtavate od baznega tabora.
Libija ponuja vse od sončnega vzhoda na rdečih skalah, ki spominjajo na tiste z ameriškega jugozahoda, in živopisanih tržnic v Tripoliju do najbolje ohranjenega starorimskega mesta na svetu, Leptis Magne, in kameljih dirk sredi puščave.
Spodaj si oglejte nekaj fotoutrinkov.
Tekst: Kaja Sajovic, foto: Ksenja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si