Kot mestno posebnost Hadžić izpostavi Tromostovje, prav tako Plečnikovo delo, in doda, da na drugi strani reke ležita glavna  tržnica in poleg nje ribja tržnica, 'ena redkih te vrste, s katere se ne širijo neprijetne vonjave'. Foto: BoBo
Kot mestno posebnost Hadžić izpostavi Tromostovje, prav tako Plečnikovo delo, in doda, da na drugi strani reke ležita glavna tržnica in poleg nje ribja tržnica, 'ena redkih te vrste, s katere se ne širijo neprijetne vonjave'. Foto: BoBo
Avtor omeni tudi Univerzo v Ljubljani, ustanovljeno leta 1919, in eno najstarejših filharmonij v Evropi, ki so jo ustanovili 'davnega' leta 1701. Foto: BoBo

A kadilci in prišleki s plitkejšimi žepi morda ne bodo navdušeni, opozarja, saj so cene visoke, kajenje pa prepovedano tako rekoč povsod.

Kot piše Hadžić, je Ljubljana bila in ostaja urejeno mesto s prijetnimi ljudmi, kjer skoraj vse deluje tako, kot je treba. Čeprav v prestolnici Slovenije živi 55.000 študentov, ki obiskujejo 23 fakultet, si ne obetajte prevelike ponudbe nočnega življenja, tudi mladinske ali uporniške subkulture ni zaznati, ugotavlja. (Morda mu je "z radarja" ušlo Metelkova mesto, kjer je ponudba alternativnega dogajanja precejšnja, op. p.)

Mladi se med tednom zbirajo na trgu, posvečenem pesniku Francetu Prešernu, in v okoliških lokalih, ki pa po polnoči zaprejo vrata, piše srbski novinar in dodaja, da gredo nato hitro "vsi domov" in da je po polnoči prava redkost koga srečati na ljubljanskih ulicah. Po njegovih opažanjih naj bi bil edini dan za nočno življenje sobota, ko so "diskoteke polne do zgodnjih jutranjih ur". (Očitno se avtor ni družil s študenti, ki so "nočno dejavni" brez pretiranega oziranja na določen dan v tednu, op. p.) Je pa, kot razočarano ugotavlja, kajenje prepovedano v vseh zaprtih prostorih.

Za čevlje 1.000, za striženje 23, za dve pijači sedem evrov
Nato pozornost usmeri na cene, ki naj bi bile ustrezne državam Evropske unije. V izložbah prestižnih trgovin niso redki čevlji za 1.000 evrov in več, opaža, tolikšne naj bi bile tudi cene moških oblek. "Moško striženje v brivnici stane 23 evrov, dve pijači v kavarni v središču mesta pa sedem evrov," še piše.

Med znamenitostmi naj bi bili Ljubljančani še posebej ponosni na arhitekturne dosežke Jožeta Plečnika, saj obiskovalca na vsakem koraku spremljajo zgradbe z njegovim podpisom, številne ustanove nosijo njegovo ime, spomeniki z njegovim obličjem krasijo "pol" Ljubljane, njegovo ime pa nosi tudi največje letališče v Sloveniji, piše Hadžić. (No, tu se je zmotil, saj je najverjetneje mislil brniško letališče, ki nosi ime po nekem drugem Jožetu, Jožetu Pučniku namreč, op. p.)