Foto:
Foto:
Opice se nemoteno sprehajajo po celem mestu. Največ jih je okrog templja. Foto: RTV SLO
Kmerski tempelj
Tempelj, ki so ga zgradili Kmeri, ima tri vrhove, posvečene trem hinduističnim božanstvom: Brahmi, Višnuju in Šivi. Foto: RTV SLO
Tabla pred templjem
Opice okupirajo templje, zelenice, ceste, napise, drogove, drevesa ... Resnično, prav ničesar jim ne vliva strahospoštovanja! Foto: RTV SLO

Če se iz Ajutaje podate na sever, proti turistični prestolnici Chiang Mai, boste skoraj zagotovo morali skozi Lopburi. Mestece je sicer upravno središče istoimenske pokrajine.

Lopburi ima majhno, simpatično središče, za katerega kmalu ugotovite, da je pravzaprav zelo nenavadno. Po njem se namreč nemoteno sprehaja na tisoče opic.

Opičji tempelj
Legenda pravi, da so opice kralju pomagale odbiti napad Burmancev, zato jim je kralj posvetil tempelj, ljudje pa so jih začeli častiti kot rešiteljice in jih hraniti. Vse od takrat živijo složno drug ob drugem. Številnim opicam pa ni dovolj samo tempelj, zato so se odločile, da bodo zavzele kar celotno središče. Prebivalci se zaenkrat sploh ne pritožujejo, turisti pa še manj!

Vihravi in razposajeni makaki so namreč prava atrakcija. Včasih vas bodo prav podlo zasledovali in vam nagajali, lahko pa vam pripravijo tudi kakšen napad iz zasede in vam prav nesramno ukradejo stvari, ki jih nimate zavezanih. Še preden se boste zavedali, se vam bo opica nagajivo hihitala z bližnjega drevesa, z vašimi stvarmi v rokah. Opice vas bodo s svojimi norčijami zagotovo spravile v smeh. Prav neverjetno je, kako so brezskrbne, spontane in radožive. Kaj hitro se boste nalezli njihove dobre volje in se pridružili njihovi igri.

Zgleda, da imajo opice rade turiste - bolj kot domačine, ki se ne ukvarjajo tako intenzivno z njimi. Ti so jih namreč že navajeni in ob pripetljajih le zamahnejo z roko; poleg tega pa so za opice nezanimivi, saj so se navadili vsako stvar zavezati ali jo čvrsto pritrditi.

Močan kmerski pečat
Mestece Lopburi ima bogato in pestro zgodovino. Na tem kraju je bila naselbina po imenu Lavo, v katerem so prebivali prebivalci istoimenske etnične skupnosti.

V 10. stoletju je mestece pripadlo Kmerom, ki so svoj imperij razširili po skoraj celotni jugovzhodni Aziji. Po padcu kmerskega režima v 13. stoletju je mestece prešlo pod oblast Sukhothaija, prve tajske kraljevine, ki je združila različne tajske etnične skupine. Od tedaj je mestece vedno pod tajsko oblastjo, kljub menjavi režimov in prestolnic.

Poznavalci bodo takoj opazili vpliv Kmerov v mestu. Najstarejši del mesta je hinduistični tempelj Phra Prang San Yod, ki so ga zgradili prav Kmeri. Kmeri so ljudstvo, ki izvira iz dekanskega polotoka; skupaj z indijskimi koreninami so ohranili tudi hinduistično vero, ki so jo tekom stoletij na svojevrsten način spojili z budizmom. Primer takšne gradnje je tudi omenjeni tempelj.

Tempelj ima tri vrhove, posvečene trem glavnim hinduističnim božanstvom, nekateri detajli v notranjosti in tudi osrednji objekt čaščenja pa so budistični.