Sodobna umetnost v slogu New Mexica. Instalacija je narejena iz registrskih tablic. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sodobna umetnost v slogu New Mexica. Instalacija je narejena iz registrskih tablic. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
The Bone Zone
Edino, kar obžalujem, je, da nisem imela priložnosti spoznati še fanta lastnice posestva Bone Zone. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Nova Mehika
Domovanje, okrašeno z lobanjami in venci sušečih se čilijev. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Restavracija v mestu duhov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pink Gallery
Obiskovalci Pink Gallery se lahko le čudijo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Acoma Pueblo
Indijanček v Acoma Pueblu, vasici nekaj kilometrov stran od glamurja Santa Feja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Nova Mehika
Obcestna galerija, ustvarjena v opuščenem vagonu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Acoma Pueblo
Stara Indijanka v Acoma Pueblu, ki je znan po svoji ročno poslikani keramiki. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Santa Fe
V Santa Feju, mestu, ki šteje skoraj 100.000 prebivalcev, so še stanovanjski bloki, narejeni iz ilovice. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dokazni material A: posest tam nekje sredi te zvezne države s prikolico in kupom šare okoli nje. Ko smo videli tablo "The Bone Zone" s pripisom ''Better bones than gardens!'', nam je postalo jasno, da gre za vrt, kjer rože nadomešča alternativa – okostja z vso šaro sveta.

Mestece Divjega zahoda, narejeno iz kartona, iverke in opreme za barbike, iz odpadkov sestavljeno igrišče za bovling, lutke na vislicah, moljast kavč s čipkasto streho na zarjavelem sončniku, govoreče lobanje, nagrobnik s pokopališča ...

Popart v prikoličarskem naselju
In med vsem tem je stala ponosna lastnica tega malega čudnega kraljestva - ženska nedoločljivih let s tetovažami po celem telesu, piškavimi zobmi in umazanim mešancem, ki ga je neprestano mečkala po rokah.''You should meet my boyfriend, he's also very creative.'' Bi rekla, ja.

Baje je bila ta njena šara celo razstavljena v muzeju vizualnih umetnosti v Santa Feju, ko pa je nekoč vkopavala nagrobnik, so ji mimoidoči prišli pomagat, ker so mislili, da pokopava mrliča. Po tej kratki zgodbici je nekam odbrzela, nas pa pustila z besedami ''enjoy in my little town'' in še zavpila: ''Remember, better bones than gardens, ladies!''

Otroci cvetja niso izumrli
Če bi kdo hotel kje drugje izvesti kaj podobnega, ste lahko prepričani, da bi pristal v zavodu, podobnem Polju. A Nova Mehika je pač hipijevska država. Po cestah drvijo "easy riderji" na harleyjih, pravi otroci cvetja pa prebivajo v svojih komunah. Ena takih je Madrid, mestece pred posestjo Bone Zone.

Nekdanje rudarsko mesto je bilo praktično že mesto duhov s podganami in razpadajočimi hišami, ko so ga v šestdesetih letih odkrili dolgolasci.

Idealistično razpoložena skupinica se je vselila v napol podrte hiše, zabila nekaj žebljev, fasade pobarvala z živimi barvami, na poštne nabiralnike narisala sončnice in voilà, mesto je zaživelo!

Oddih za zvezdnike
Tako je še danes - pisano, polno majhnih galerij in obrtnih delavnic z božičnimi okraski sredi poletja, na eni strani mesta stoji cigankin voz za prerokovanje, na drugi lokal, kjer se ob zeliščnem čajčku in džojntu zbirajo že rahlo ostareli prebivalci. Resnično ne veš, ali si stopil na filmsko sceno ali je vse to res.

Nova Mehika je polna takih komun – če niso hipijevske, pa pripadajo kakšni drugi marginalno-alternativni skupini (neobičajnim umetnikom, ljudem, ki so si postavili okrogle, delno podzemne hiše na sončno energijo, hollywoodskim zvezdnikom).

Svoja ranča imata na severu države tudi Julia Roberts in Gene Hackman, medtem ko Val Kilmer celo resno razmišlja o tem, da bi na naslednjih volitvah kandidiral za guvernerja.

Politično ozaveščeni puščavnik
V puščavi med Rio Grande in Taosom pa si je svoj hram ustvaril še en barvit lik - lastnik galerije Pink Gallery.

Roza galerijo z zvonikom je težko spregledati sredi puščave, čeprav nisi povsem prepričan, kaj to sploh je. Napis Pink Gallery s pripisom Old stuff from New Mexico and everywhere razblini vse dvome.

Glavni vhod je zaraščen z meto, cvetočim slezom, plevelom in maki. Ljubko. Nenadoma skozi vrata plane osem ogromnih psov. ''Come in, take a look around,'' se zasliši z okna hripav, zategel glas očitno zadetega ostarelega hipija v roza srajci z naborki v slogu Vročice sobotne noči. ''Stop it, Codiac,'' zavpije enemu od psov, ki se je sumljivo vrtel okoli mene.

Protibushist
Galerija v pritličju je polna barvitih oljnih aktov, lesenih kipcev iz Mehike - takih, v katerih v filmih tihotapijo nelegalne substance - in Turkmenije, sredi sobe stoji lesen indijanski čolnič iz Nove Gvineje. Kar nekaj zadev je bilo sumljivih: kelih s pepelom, lesena krogla z zarjavelimi žeblji, razpela ...

Nekaj jih je bilo politično angažiranih: ameriška zastava s simboli za dolar namesto zvezd in dolarskimi bankovci namesto črt, okoli pa rdeče popackane fotografije južnoameriškega Indijanca, kolaž na temo 11. septembra (dvojčka v plamenih, iztrebljanje deževnega gozda, logotipi ameriških korporacij in napis, da je vsega kriv kapitalizem ZDA) ... Ja, tip v roza srajci se je izkazal za pravega upornika. Samo še fotografija Georgea W. Busha z bucikami za vudu je manjkala.

Znanje, kjer ga najmanj pričakuješ
V zgornjih prostorih si je hipi uredil domovanje. Za čuda neverjetno pospravljeno in čisto. Polno šare, ampak urejeno. Kačja koža, budistični kipci, obešalnik iz ostruženega drevesnega debla, na jedilni mizi pa zastarel model brezžičnega telefona, časopis in očala.

Za pregrado med jedilnico in kuhinjo je uporabil veje, sama kuhinja pa je bila zelo barvita, s kokošjimi jajci v skledici in lesenimi žlicami v starih lončenih posodah. Ogromna okna so gledala na vrt, poln skulptur iz eksotičnih krajev.

Kritično do domovine
Sedeč na verandi in s cigareto v roki, nas je gospod Politični aktivist s počasnim glasom vprašal, od kod smo in kakšna je politika pri nas. Povedala sem, da sem iz Slovenije, dodala še ''ex Yugoslavia'' in ga rahlo nejeverno vprašala, ali ve, kje je to.

''Seveda,'' je suvereno odgovoril z enakim zaspanim glasom. “Ker večina Američanov ne ve,” sem dodala, še vedno ne čisto prepričana, da ve. ''Večina Američanov ima zelo slabo izobrazbo. Ne briga jih nič drugega kot Amerika.''

Ko je vprašal še nekaj stvari, povezanih z nekdanjo Jugo, sem bila prepričana, da dobro ve, kje je Slovenija, pa čeprav bi človek na prvi pogled rekel, da niti lastne spalnice ne najde.

Če si zaželite glamurja ...
Nova Mehika je prav gotovo polna presenečenj in z zanesljivostjo lahko trdim, da nihče ne bo razočaran nad njo.

Že samo širša okolica glavnega mesta Albaquerqua in kulturnega središča Santa Feja je polna nasprotij. Če si želite najti izgubljeni čas, jo lahko mahnete po hipijevski poti alternativnih galerij in napol zapuščenih mest duhov ali pa obiščete indijanske rezervate plemen Pueblo, ki še zmeraj živijo brez elektrike na širokih mesah v hišah adobe iz ilovice.

Za bolj newageovske tipe priporočam ranč slikarke Georgie O’Keefe med cvetočim slezom in rdečimi skalami, za petičneže pa je nujen obisk opere v Santa Feju, nato skok v kakšno izmed imenitnih restavracij s kuhinjo nouvelle cuisine, za posladek pa nakupovanje v trgovinah največjih imen mode pret-a-porter in zasledovanje zvezdnikov.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si