Na simpatičnem nabrežju Mekonga se nahajajo raznobarvne hiške. Foto: RTV SLO
Na simpatičnem nabrežju Mekonga se nahajajo raznobarvne hiške. Foto: RTV SLO
Sončni zahod
Prebivalci Vientiana se zvečer radi pomudijo na peščeni plaži ob reki. Foto: RTV SLO
Velika zlata stupa
That Luang, ali velika zlata stupa (budistični stolp) je osrednji spomenik nacionalnega pomena. Foto: RTV SLO
Vas center mesta spominja na centre zahodnih prestolnic? Foto: RTV SLO

Nekateri trdijo, da sodi Vientiane, prestolnica Laosa, države v jugovzhodni Aziji, med najbolj zaspane prestolnice na svetu. V centru boste namesto hrupa slišali šumenje vetra in kričanje otrok med igro, na praznih dvopasovnicah pa je živina prav tako pogost pojav kot avtomobili. V Vientianu se vam lahko zgodi, da uradne institucije kljub navedenem odpiralnem času ne bodo delovale, ter da bodo ljudje med službenim časom poležavali v visečih mrežah.

Danes v mestecu živi kakih 200.000 ljudi. Vientiane leži na levem bregu Mekonga, desni breg pa pripada Tajski. Včasih je veljal za zadnje večje kolonialno središče na poti do Luang Prabanga. Nekdanjo prisotnost Francozov v mestu dokazuje tudi tipična kolonialna arhitektura.

Ta je še posebej prisotna v najstarejšem delu prestolnice, na nabrežju Mekonga. V sušnem obdobju se reka razcepi na dva kraka, pri čemer ustvari velik peščen otok, ki ga prebivalci izkoriščajo za prostočasne dejavnosti. Razposajeni otroci se kopajo ali igrajo nogomet, starejši pa navadno posedajo po skupinicah in kramljajo. Pestro dogajanje ob reki si lahko ogledate kar iz številnih malih restavracij in trgovinic, ki se nahajajo na pobočju. Ker je ta del mesta obrnjen proti zahodu, so v njem lepo vidni čudoviti sončni zahodi nad Mekongom.

Kaj pa ostale znamenitosti?
Med ostale znamenitosti, ki jih velja izpostaviti, bi lahko uvrstili številne mestne templje, kopijo pariškega slavoloka zmage (Patuxai), narodni muzej, veliko zlato stupo (budistični stolp), ki je pomemben element v laoški nacionalni zavesti ter muzej narodnega osvoboditelja Kaysoneja Phomvihaneja.

Do nedavnega je za mestno znamenitost veljal tudi bankomat, ki so si ga meščani plašno ogledovali le od daleč. Danes pa nekaj avtomatov, ki posredujejo denar, med krajevnimi prebivalci ne sproža več začudenja.

Sicer pa za Vientiane velja, da se v njem turisti ustavljajo le dan ali dva, da opravijo potrebne formalnosti, nato pa krenejo proti drugim destinacijam v državi. Veliko turistov vstopi v državo prav na t. i. mostu prijateljstva, ki je le nekaj kilometrov stran od prestolnice. Laos in Tajska sta omenjeni most zgradili konec 80. let prejšnjega stoletja, da bi povečali trgovanje in medsebojne stike, o kakšnem posebnem prijateljstvu pa zaradi občasnih obmejnih oboroženih spopadov ni mogoče govoriti.

Naslednjič si bomo ogledali nekatere mestne znamenitosti in skušali raziskati, ali je sloves prehodnega mesta za Vientiane upravičen …