Tat Kuang Si je prej negovan park kot divja džungla. Foto: RTV SLO
Tat Kuang Si je prej negovan park kot divja džungla. Foto: RTV SLO
Na sliki je najvišji slap. Do njega se lahko povzpnete po desni strani gozda. Foto: RTV SLO
Prostor za piknik
Ta kraj bi bil kar primeren za piknik. Foto: RTV SLO
Malo jezerce
Primer malega jezerca. Bi si privoščili osvežilno kopel? Foto: RTV SLO

Čeprav je sredi sušnega obdobja laoška pokrajina pusta in turobna ter večinoma spominja na puščavo, je le pol urice vožnje iz Luang Prabanga čudovita oaza, ki jo je ustvarila reka Kuang Si. Ker je vlage vedno dovolj, ima tropski gozd na tem območju vse pogoje, da bujno raste celo leto. Tako si reka Kuang Si pot proti Mekongu utira skozi razgibano gozdno pokrajino, na svoji poti pa je ustvarila tudi številne slapove in manjša jezera. Tropski prizor je resnično prava paša za oči.

Ker je turistov relativno malo, malih jezerc pa kar precej, obstaja velika verjetnost, da boste našli kakšnega samo zase. Največje in najgloblje jezero je čisto pri vrhu oaze, kjer je tudi najvišji slap. Kuang Si nudi veliko možnosti za preživljanje prostega časa, saj se lahko poleg sončenja in plavanja podate na krajši ogled džungle na lastno pest, splezate na zgornji rob slapa ali raziščete številne jame v okolici. Kamninska sestava Laosa je večinoma apnenčasta, zato so v teh krajih kraške jame precej pogost pojav.

Kraj je zelo priljubljen tako med turisti kot tudi med domačini. Popotniki, ki zavijejo v te kraje, navdušeno čofotajo po zelo topli in čisti vodi, domačini pa so bolj zadržani, saj navadno le posedajo v senci in se muzajo. Zahodnjaki nad tropskim krajem navadno ne skrivajo svojega zadovoljstva. Številni evforično pritiskajo na sprožilce svojih fotoaparatov, da bi ovekovečili čudovito pokrajino. Spet drugim pa se mudi zaplavati v čistih, toplih naravnih bazenih. Pri vedenju v teh krajih pa je vseeno bolje biti malce zadržan in previden, saj domačini niso navajeni vika in krika z zahodnjaških plaž. Kuang Si je čudovit kraj za piknik ali enodnevni izlet iz Luang Prabanga, še najbolje pa ga je obiskati prav v sušnem obdobju, med decembrom in aprilom, ko je oaza še najbolj izrazita.

Domačini so v bližini uredili tudi manjši park, kjer se nahajajo tigrica in trije medvedji mladiči, ki so ostali brez mame. Izgleda, da laoške oblasti počasi spreminjajo svoj odnos do živali, saj so v malem parku številna opozorila o neprimernosti divjega lova in pozivi k spoštovanju lokalne flore in favne.

Naslednjič nadaljujemo pot proti prestolnici, in prav verjetno je, da se bomo ustavili v malem kraju Vang Vieng, ki je zelo priljubljen med mladimi 'backpackerji' ...

M. U.