Foto: Reuters
Foto: Reuters

30 metrov visoko jelko so letos pripeljali iz dežele Piemont. Drevo bodo po koncu prazničnih dni poslali podjetju, ki bo iz njegovega lesa izdelalo igrače za otroke, te pa bo nato razdelil Karitas. "To so geste spoštovanja in hvaležnosti za darove Boga," je dejal papež Frančišek, ki je sprejel delegacijo iz Piemonta.

Jaslice se tokrat poklanjajo 800. obletnici prvih jaslic, ki jih je v votlini blizu kraja Greccio postavil Frančišek Asiški. Letošnje so izdelali prav v kraju prvih v škofiji Rieti severno od Rima. Njihova postavitev med drugim predstavlja štiri frančiškanska svetišča iz tamkajšnje doline.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovenske jaslice iz Celja, s Ptuja in z Male Polane

Na trgu so v petek popoldne odprli tudi tradicionalno razstavo z nazivom 100 jaslic. Dogodek s skoraj polstoletno tradicijo že več kot dvajset let pripravljajo tudi s stalno slovensko udeležbo. Letos je na razstavi troje slovenskih jaslic.

"Jaslice lahko odražajo eno od številnih tradicij sveta, lahko so iz vijakov ali pa vključujejo babičin šivalni stroj. Skupina iz Venezuele je reševala lončene figure, polomljene med poletom čez Atlantik. Srečali smo tudi Giuseppeja Altamuro iz Barija, ki se je na razstavo letos vrnil že petič. Vsakič z novo postavitvijo, vsakič izdelano iz testenin," je za Radio Slovenija poročal dopisnik iz Rima Janko Petrovec.

Razstavo so dobra štiri desetletja postavljali na zasebno pobudo na Ljudskem trgu, pred petimi leti pa so jo preselili v Vatikan. Zanjo zdaj skrbi Dikasterij za evangelizacijo oziroma duhovnik Christian Chira. "Medtem ko si ogledujemo jaslice, spoznavamo ljudi. Letos imamo tu več kot 120 jaslic iz 22 držav," pojasni.

Elizabeta Kirn z veleposlaništva pri Svetem sedežu opiše, od kod prihajajo slovenske: "Tu je Barbara Dimec iz Celja, ki ima jaslice iz testa, Peter Gojkovič s Ptuja jih je izdelal iz slovenske lipe, tretja pa je zadruga Pomelaj iz Male Polane."

Med prekmurskimi jasličarji, ki so svoj izdelek sami pripeljali v Rim in ga tudi namestili, je Martina Friškič: "Zasnova je iz ličja, uporabili smo tudi rafijo in mah, hlevček pa je izdelan iz vrbovega šibja."

Tudi ta razstava bo odprta do konca praznikov.

Na Trgu svetega Petra v Vatikanu postavili jaslice in prižgali božične luči
V Alicanteju četrto leto zapored postavili najvišje jaslice na svetu