Tylerja je nad pohodništvom navdušil ogled dokumentarnega filma o alpinizmu. Foto: Facebook
Tylerja je nad pohodništvom navdušil ogled dokumentarnega filma o alpinizmu. Foto: Facebook
Tyler si je zastavil cilj - zbrati milijon dolarjev za raziskave mišične distrofije. Foto: Facebook

Če bo Tylerju podvig uspel, bo postal najmlajši človek, ki je stopil na streho sveta, in bo na dobri poti, da kot najmlajši osvoji tudi "velikih 7". Rekord najmlajšega na Everestu trenutno drži leta 1996 rojeni Američan Jordan Romero, ki je vrh osvojil leta 2010, ko mu je bilo 13 let.

A podiranje rekordov za mladega Američana ni nič novega. Pri sedmih letih je postal najmlajša oseba, ki se je v enem dnevu povzpela na Mount Whitney (Kalifornija). Pri osmih je postal druga najmlajša oseba na vrhu 5895 metrov visokega Kilimandžara v Tanzaniji. Pri devetih je kot najmlajši osvojil 6962 metrov visoko Aconcaguo (Argentina) in avgusta je padel še 5642 metrov visok ruski Elbrus. Če bo šlo vse po načrtih, bo na vrhu Everesta stal spomladi prihodnje leto.

"Res sem vznemirjen, da grem dejansko lahko na Everest, izkusim goro in se povzpnem na vrh," je za lokalni Orange County Register povedal zagnani šestošolček, ki pa svojih pohodov ne izvaja zgolj "za dušo", ampak z njimi tudi zbira sredstva, namenjena raziskavi mišične distrofije, ki prizadene predvsem otroke moškega spola in za katero trpi več kot 300.000 dečkov po vsem svetu. Bolezen povzroča postopno odmiranje mišic, Tylerjev cilj pa je zbrati milijon dolarjev za iskanje zdravila zanjo.

Da bi s svojimi alpinističnimi podvigi rad pomagal bolnim otrokom, je Tyler sklenil po tem, ko se je povzpel na Mt. Whitney in spoznal fanta, ki je bolehal za mišično distrofijo, zaradi česar ni mogel hoditi, teči ali plezati - vse stvari, ki jih sam obožuje.

Drag hobi
Everest bo Tylerjev četrti vrh iz sedmerice, z njim pa bo na poti tudi njegov oče. "Če ne bi bil tako predan, mislim, da ga ne bi tako močno podpirali, ker gre za zelo drag šport, ki ti vzame ogromno časa," je povedal 42-letni Kevin Armstrong, po poklicu medicinski tehnik. "V teh letih je pokazal neznansko motivacijo."

Armstrong ocenjuje, da ju bo samo vzpon na Everest stal okoli 160.000 dolarjev, Tylerjev projekt sedmih vrhov pa kar pol milijona dolarjev. "Na srečo je dobil pokrovitelje, donacije in opremo. Veliko srečo ima, da ima ljudi, ki ga podpirajo," je povedal oče, medtem ko je mamo sinov podvig bolj skrbel. Priscilla Armstrong, pediatrična nevropsihologinja, pravi, da je sprva vztrajala, da Everest odpade, a ji je njegova profesionalna ekipa zatrdila, da je pripravljen za vzpon. "Odločila sem se, da nočem biti ubijalka sanj. Nisem hotela, da zraste v moža, ki bo govoril, da bi lahko osvojil Everest, pa mu mama ni dovolila."

Starša še izpostavljata, da je njun sin sicer povsem običajen otrok, da pa je, ko stopi na goro, neverjetno zrel in osredotočen. Vsako jutro se zbudi ob 6. uri, da teče na tekalni stezi s 15-kilogramskim nahrbtnikom na hrbtu, zvečer dela vaje za moč, konec tedna pa hodi na plezalni tečaj, kjer se uči uporabljati cepine in dereze. Trenira s profesionalnimi vodiči, njegov naslednji vzpon pa bo v Ekvadorju za božične praznike, kamor ga bo poleg staršev spremljal še mlajši brat Dylan.

Tyler bo zaradi vzpona na Everest, kjer bo aprila in maja, zamudil šolo, a bo imel s seboj zasebnega učitelja, ki bo bedel nad njegovimi domačimi nalogami in seminarsko nalogo, vezano na Everest, seveda.