Magnifico je za dražbo prispeval kultno rdečo obleko, ki jo je nosil leta 1997 v filmu Stereotip režiserja Damjana Kozoleta.

Rdeča obleka, narejena iz svile buret, je nastala za potrebe filma izpod rok žene Barbare Pešut in priznanega krojača Franja Tivadarja. Foto: Osebni arhiv
Rdeča obleka, narejena iz svile buret, je nastala za potrebe filma izpod rok žene Barbare Pešut in priznanega krojača Franja Tivadarja. Foto: Osebni arhiv
Mere obleke

Suknjič
Rokav: 62 centimetrov
Ramena: 48 centimetrov
Dolžina: 75 centimetrov

Hlače
Obseg pasu: 85 centimetrov
Notranji rob hlačnice: 80 centimetrov
Dolžina hlač: 103 centimetre

Obleko je predal Magnifico v oddaji Vikend paket voditeljema Bernardi Žarn in Jožetu Robežniku.

"Obleke se spomnim po tem, da je bil to zadnji dan snemanja filma in tudi zadnji prizor filma Stereotip. Zato ob tej obleki čutim neko veselje in hkrati olajšanje, da smo film končali. Ne hranim veliko stvari, sploh pa ne oblek. Ta je nekako ostala, zdela se mi je nekaj posebnega. Očitno je bilo namenjeno, da gre na dražbo za nekaj dobrega," je povedal Magnifico.

Da bi zbrali čim več sredstev in tako omogočili čim več otrokom in mladostnikom samozavesten korak v prihodnost, so pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije veseli, da lahko v ta namen izvedejo dražbo obleke Magnifica, ki je pomembno zaznamovala njegovo pot.

"Magnifico me s svojo pojavo vedno spravi v dobro voljo. Spremljam njegovo glasbeno pot, rada grem na njegov koncert in zelo dobro se ga spomnim v sijočem rdečem suknjiču in hlačah v filmu Stereotip. Zato sem navdušena, da bo ta kultna rdeča obleka predmet dražbe, ki bo potekala v Dobrodelnem vikendu Televizije Slovenija in Zveze prijateljev mladine Slovenije. Ves izkupiček dražbe bomo namenili za naše socialno-humanitarne programe in tako pomagali številnim otrokom in družinam v stiski, da bodo tudi njihovi dnevi bolj 'sijoči'. Hvala, Magnifico, za podporo našim prizadevanjem," je povedala Darja Groznik, predsednica ZPMS-ja.

Magnifico je za film ustvaril glasbeno podlago, prav tako pa je za vlogo slikarja Maksa prejel nagrado Stopovega igralca leta (1998). Foto: Osebni arhiv
Magnifico je za film ustvaril glasbeno podlago, prav tako pa je za vlogo slikarja Maksa prejel nagrado Stopovega igralca leta (1998). Foto: Osebni arhiv

Dražba bo potekala od 19. do 24. decembra 2021 do 12. ure. Izkupiček dražbe bo namenjen skladu ENO SRCE, ki združuje štipendije otrok iz socialno šibkejših okolij, terapije otrok s posebnimi potrebami in drugih pomoči potrebnim družinam.

ENO SRCE združujejo skladi:

- Sapramiškin sklad (plačilo terapij in zdravstvenih pripomočkov za otroke s posebnimi potrebami)
"Nastja ima cerebralno paralizo. Njena mama je ostala doma in kot negovalka skrbi zanjo, oče je invalidsko upokojen. Invalidskega vozička si 8-članska družina ne more privoščiti, saj so že obvezne terapije velik finančni zalogaj."

- Anin štipendijski sklad (omogočamo štipendije mladim iz socialno šibkejših družin)
"Žal sem bila v osnovni šoli na operaciji hrbtenice in imam fiksirano hrbtenico do ledvenega dela. Zato sem bila zasmehovana, ker sem nosila steznik, in so mi rekli, da sem želva. Zaradi tega sem začela dobivati panične napade. /…/ Starši mi težko omogočijo študij v drugem kraju, zato je vsakršna pomoč zame neprecenljiva. Kljub paničnim napadom se študija veselim. Ob tem delu ne čutim napadov tesnobe, saj me delo s pacienti pomiri, ker vem, da bom dala vse od sebe, saj mi je zaradi moje operacije hrbtenice in pogostih obiskov urgence znano, kako hudo je človeku v bolnišnici, kadar je odvisen od drugih."

- Pomoč družinam (pomoč družinam v stiski)
"Družino sestavljajo mama in tri hčerke (10, 8 in 3 leta). Trenutno je mama brezposelna. Družina se je zaradi nasilja v družini (psihično, fizično in spolno) obrnila na CSD, zapustile so očeta in odšle v varno hišo. Oče ima prepoved približevanja, stike imajo prek e-pošte. Oče je v času bivanja družine v varni hiši njihov dom popolnoma uničil (iz hiše je odnesel vrata s podboji, glavno peč za ogrevanje, kuhinjsko pečico in kuhinjske pripomočke, uničil stene …), za seboj pa je pustil račune, opomine in izvršbe (narejene v času bivanja družine v varni hiši). Družina se počasi postavlja na noge, sanirajo hišo, da bodo lahko varno bivale v njej."