Pletenje sploh ni več samo početje za stare mame, ampak tudi
Pletenje sploh ni več samo početje za stare mame, ampak tudi "trendovski" hobi za mlade; obstajajo na primer t.i. "yarn bombing" dogodki, v okviru katerih ljudje klopce, drevesa, svetilke in druge predmete svojega mesta oblačijo v volno. Foto: EPA Foto:
"To je počasna, a plemenita televizija," je odločitev za oddajo o lesu za kurjavo pojasnjeval programski vodja na NRK-ju, Rune Moeklebust. Foto: NRK
Če si boste na praznični, prvonovembrski večer zaželeli nekaj res sproščujočega - svoj pletilski maraton bodo Norvežani opremili tudi s komentarji v angleščini. Foto: NRK

Med drugim so norveške nespečneže podučili o striženju ovac, ponudili nekaj koristnih napotkov o tem, kako spletete "oblekico" za vašega harleyja davidsona in poskušali podreti svetovni rekord.

"Potopili se bomo globoko v svet pletenja, potem pa po polnoči malo upočasnili tempo, če je to sploh mogoče," je razložil Rune Moeklebust, producent pri norveški nacionalki NRK. "Gledali bomo rokav, kako se ta podaljšuje in podaljšuje. Fascinantno bo ... ampak rahlo čudaški program."

Plovba ladje (v živo)
Pri NRK-ju se sicer praviloma ne bojijo nekonvencionalnega programa; leta 2011 so 134 ur nepretrgano prenašali posnetek ladje, ki je mimo norveške obale plula proti Arktiki, in tako podrli svetovni rekord za najdaljši neprekinjeni program. Najboljši del zgodbe: prenos si je skupno ogledalo 3,2 milijona ali več kot 60 odstotkov vseh Norvežanov, v nekem trenutku pa je (verjetno ne prav napeto) dogajanje prek TV-zaslonov spremljalo več kot 600.000 ljudi.

Še februarja letos so 12 ur programa namenili lesu za kurjavo; vanj so vključili okrogle mize o sekanju in zlaganju, razživela pa se je tudi debata okrog tega, ali je bolje, da je lubje obrnjeno navzgor ali navzdol. Vsaj malo časa je oddajo gledal vsak peti Norvežan.

Še pred tem pa so predvajali osemurno potovanje z vlakom od Osla do Bergna. Oddaja je bila takšna uspešnica, da so jo morali predvajati še enkrat.

Moški so dobili drva, ženske pletilke
"Verjetno bi se dalo argumentirati, da je noč pletenja 'ženska' protiutež oddaji o lesu," je v imenu NRK-ja izjavila predstavnica za tisk Sidsel Mundal. V prvem delu oddaje bodo gostje z gledalci delili nasvete o vsem, povezanim s pletenjem, v program pa se bo vklapljal tudi njihov dopisnik iz tujine, ki ima na službenih poteh vedno s seboj pletenje in včasih nauči plesti tudi kakšnega lokalca.

Za vse že obstaja rekord
Po polnoči bo osem kandidatov skušalo za Guinnessovo knjigo rekordov podreti rekord v striženju ovce in pletenju puloverja iz njene volne. Trenuten rekord za najhitrejšo pot volne "od ovce na človeka" je 4 ure in 51 minut, ima pa ga Merriwa Jumbucks iz Avstralije. "Ovca trenutno počiva in se pase na otoku blizu Bergna ter se pripravlja na izziv," je povedala Mundalova.

"Počasna televizija" se je izkazala za tako uspešno, da bodo Norvežani svoj šov prvič predvajali globalno: na tej povezavi ga lahko spremljate z angleškimi komentarji. Obenem gledalce vabijo tudi, naj slike svojih stvaritev objavljajo na Instagramu in njihovi strani na Facebooku.

Naslednji 'blockbuster': minevanje časa?
Pri NRK-ju se sicer še odločajo, kateri počasni dejavnosti se bodo posvetili naslednjič, a že imajo nekaj zamisli. "Fascinira me premikanje ure od minute do minute. Gotovo obstaja način, da bi to tematizirali," napoveduje Moeklebust. "Lahko pa, da bomo počeli kaj iz zraka, na primer potovali čez vso Norveško."