Smith sicer ni prvi 18-letnik, izvoljen za župana, a to slavja njegove družine ni prav nič okrnilo. "Moja mama ne more nehati jokati," je povedal za Washington Post.

"Čas je, da spišemo boljše poglavje za Earle, Arkansas," je zapisal najstnik na Facebooku, sicer demokrat po politični pripadnosti, ki je v bitki za prvega moža mesta s 1800 prebivalci z 235 proti 185 glasov ugnal tamkajšnjega sanitarnega inšpektorja.

"Rad bi se zahvalil vsem mojim podpornikom, da so zmobilizirali volivce. Resnično sem vam hvaležen," je dodal.

Novi župan je kandidiral s programom, ki je vključeval izboljšanje dela policije, popravilo kanalizacijskega sistema, naslovitev problematike zapuščenih hiš in večji angažma skupnosti pri delovanju mesta.

Kot župan namerava tudi pripeljati v mesto supermarket po tem, ko se je edini v mestu zaprl pred leti.

Smith je bil v srednji šoli predsednik dijaške skupnosti in je vodil vrsto šolskih klubov.

"Nekje moraš začeti. Nisem hotel čakati na 30. ali 40. leto, da postanem župan, ko pa sem lahko že zdaj," je povedal za Washington Post.

Študija ne misli opustiti

Pri njegovi kampanji je Smithu svetoval župan Little Rocka Frank Scott jr., sicer tudi predsednik Zveze afroameriških županov, ki je že pozdravil mladeničevo zmago.

"Vesel sem za Jaylena in celotno skupnost v Earlu, ki je z njegovo zmago dobila najmlajšega afroameriškega župana, kadar koli izvoljenega v tej državi. Ponosen sem na njegovo pripravljenost, da pri tako rosnih letih vstopi v javno službo in na njegove navdihujoče cilje za mesto," je povedal za CNN.

Smith namerava hkrati z opravljanjem županskih dolžnosti tudi nadaljevati študij na državni univerzi v Arkansasu Mid-South, njegove sanje pa so, da nekega dne postane državni tožilec.

Leta 2005 je 18-letni Michael Sessions postal župan Hillsdala v Michiganu še pred maturo.

Takrat je njegova ravnateljica dejala: "Rekla sem mu, da tudi če zmaga, bo še vedno moral oddati svoje domače naloge. Res ne bi rada dala opomina županu."