Na koncertu Coronation Concert se je zbralo 20.000 ljudi. Foto: Reuters
Na koncertu Coronation Concert se je zbralo 20.000 ljudi. Foto: Reuters

Po slovesnem obredu, na katerem so v soboto v Westminstrski opatiji kronali novega kralja, se je praznična nedelja zaključila z velikim spektaklom v Windsorju, za katerega je BBC razdelil vstopnice. Dogodek so prenašali tudi po televiziji in radiu, glede na navedbe organizatorjev ga je bilo mogoče spremljati v več kot 100 državah.

Kralj Karel III. in kraljica Camilla. Foto: Reuters
Kralj Karel III. in kraljica Camilla. Foto: Reuters

Med udeleženci, ki so mahali z britanskimi zastavicami, je bila tudi kraljeva družina na čelu s kraljem Karlom III. in kraljico Camillo. Na posebni tribuni sta med drugim sedela skupaj s princem Williamom, njegovo ženo Catherine in najstarejšima otrokoma, Georgeem in Charlotte. Tam je bil tudi premier Rishi Sunak z ženo.

"Veseli in počaščeni smo, da se nam je pridružil naš novo okronani kralj Karel III., čigar vseživljenjsko strast za umetnost bomo proslavljali," je ob začetku množici obljubil povezovalec dogodka, igralec Hugh Bonneville. "On sam je seveda slikar, umetnik – umetnik, nekoč znan kot Princ," je pripomnil in med zbranimi, vključno s kraljem požel smeh.

Katy Perry. Foto: Reuters
Katy Perry. Foto: Reuters

Dogodek je bil poln videoposnetkov, v katerih so nastopali različni zbrani obrazi, med drugim hollywoodski zvezdnik Tom Cruise in igralka Joan Collins.

Zvrstil se je tudi niz vnaprej posnetih skečev, ki so razkrivali malo znana dejstva o Karlu, vključevali pa so junake iz priljubljenega Muppet showa in Medvedka Puja, dogajanje povzemajo tuje tiskovne agencije.

William se je poklonil tudi Elizabeti II.
Nagovor je imel tudi Karlov sin, princ William. "Kot je dejala moja babica, ko je bila kronana, so kronanja izraz naših upanj za prihodnost," je dejal in dodal, da ve, da je "tam zgoraj in naklonjeno pazi na nas". "Bila bi zelo ponosna mati," je dodal.

Med nastopajočimi glasbeniki, tudi zbori in orkestri, je kraljevo družino na noge spravil Lionel Richie s svojim hitom All Night Long. Foto: Reuters
Med nastopajočimi glasbeniki, tudi zbori in orkestri, je kraljevo družino na noge spravil Lionel Richie s svojim hitom All Night Long. Foto: Reuters

Slavje ob kronanju je resda veličastno, a v središču vsega pompa je po Williamovih besedah preprosto sporočilo, služenje. Kot je spomnil, so bile tudi prve besede njegovega očeta, ko je vstopil v Westminstrsko opatijo, njegova obljuba, da bo še naprej služil.

Svojemu očetu je izrekel priznanje za prizadevanja na področju varovanja okolja, še preden je to postalo vsakodnevna skrb, in dobrodelnosti. "Morda najpomembneje od vsega pa je moj oče vedno razumel, da si ljudje vseh ver, ozadij in vseh skupnosti zaslužijo, da jih slavimo in podpiramo. Oče, vsi smo tako ponosni nate," je dodal po poročanju britanskega BBC-ja.

V okviru podaljšanega konca tedna ob kronanju novega monarha je za Britance tudi ponedeljek dela prost dan. Kraljeva družina je ljudi pozvala, naj ta dan posvetijo zlasti dobrodelnemu udejstvovanju v svojih skupnostih.

Na koncertu po kronanju 20.000 ljudi
Prvo kronanje po letu 1953

Karla III., ki je prestol zasedel že takoj ob smrti matere Elizabete II. septembra lani, so v Westminstrski opatiji v soboto pred okrog 2200 gosti še uradno okronali. Obred je bil zakoreninjen v skoraj 1000 letih zgodovine, obenem pa prilagojen sodobnemu Združenemu kraljestvu. Bil je tudi nekoliko skromnejši kot zadnji leta 1953, ko je bila okronana Elizabeta II., tako po številu gostov in udeležencev kot dolžini sprevoda. Kljub slabemu vremenu ga je spremljalo na tisoče ljudi.