Po 24 urah kvačkanja. Foto: Koroške novice
Po 24 urah kvačkanja. Foto: Koroške novice

Navdušeni pletilji sta se v četrtek ob 8.00 usedli na kavč v Večgeneracijskem centru Andeški hram v Slovenj Gradcu, prijeli v roke vsaka svoja kvačko in začeli kvačkati. Cilj je bil kvačkati najmanj 24 ur, kar jima je uspelo, da bi rekord potrdili, pa sta kvačkanje potegnili vse do poldneva.

Kot je povedal Anitin soprog Zdravko Kac, sta Korošici, ki sta kvački odložili danes pet minut čez poldne, v 28 urah kvačkanja porabili 4,5 kilograme volne, kar znese približno 13.500 metrov. V času kvačkanja sta izkoristili 125 minut odmora, najdaljša dva pa sta bila dolga po 15 minut.

Kaceva je za vpis v knjigo rekordov pletla kape, šale, trake za lase in babičino odejo, Jadranka Smiljić pa se je lotila grba slovenjgraške občine.

Korošici z maratonskim kvačkanjem postavili Guinnessov rekord

Vsako eno uro kvačkanja pet minut oddiha

Pravila za vpis v knjigo rekordov določajo, da mora poskus potekati na javnem mestu in da je treba voditi poseben dnevnik, ki opisuje napredek poskusa, vključno z odmori in menjavanjem prič. Za vsako opravljeno uro neprekinjenega kvačkanja jima pripada pet minut počitka, ko lahko kvačko odložita.

Neposredno je v projekt vključenih 22 ljudi, še osem ljudi sodeluje posredno, vseh vpletenih v dogajanje pa je še več. Dokončno naj bi to, ali jima bo vpis v knjigo rekordov uspel, izvedeli v mesecu dni.

Rekordno dolgo kvačkanje

Za vpis v knjigo rekordov bosta morali predložiti tudi seznam vseh izdelkov, nastalih med podvigom, videoposnetek dogajanja in fotografske dokaze. Vse njune izdelke bo ob koncu kot neodvisna priča pregledala Marjana Viltužnik, ki ima za kvačkanje tudi pridobljen certifikat Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

V Guinnessovo knjigo rekordov je trenutno vpisanih 23 slovenskih dosežkov.