Foto: AP
Foto: AP

Londonskega maratona se je eden izmed tekmovalcev lotil malce drugače. Vinski strokovnjak Tom Gilbey za tekaškim pasom ni skrival glukoznih gelov in posebnih športnih pijač, ampak je bil oborožen z dvema kozarcema. Na vsaki milji ga je namreč čakala druga žlahtna kapljica, ki jo je moral poskusiti, pri tem pa poimenovati letnik, grozdje in proizvajalca.

Čeprav se je nekajkrat zmotil, je podvig opravil izjemno uspešno – od 25 vin jih je prepoznal kar 21. Izziv je sicer organiziral njegov 26-letni sin Freddie, ki je tudi vodja trženja očetovega podjetja za vinska doživetja.

"Na začetku mi je nekako uspelo poskusiti kar nekaj dobrih vin, kar me je zazibalo v lažen občutek varnosti," je dejal veteranski pokuševalec vina, ki se mu je občutku vinjenosti – poleg tega, da je vmes spil nekaj vode, na koncu pa za okrevanje tudi gazirano pijačo – uspelo izogniti tako, da je pil le majhne požirke vina, včasih ga sploh ni pogoltnil.

"Če so bili dobri, sem jih pogoltnil, če so bili slabi, so šli na cesto," je šaljivo dejal 52-letnik in potožil, da od neke točke naprej vina res niso bila več dobra. Po vsaki degustaciji je Britanec, ki na družbenih omrežjih sicer redno deli svoje mnenje o vinu, dal tudi nasvete za pokušanje. To je združil v videu, ki je že postal priljubljen na TikToku, poroča BBC.

AND WE’VE ONLY DONE A VIDEO … 26.2 miles 25 wines tasted blind 7 fully correct, 4 wrong & 14 mostly right Over £10k raised for @sobell.house Donation link still open in Bio …. BIG FAT THANK YOU ❤️ #londonmarathon #marathon #blindtasting #tomgilbey

Z udeležbo je sicer zbiral denar za dobrodelno organizacijo Sobell House Hospice v Oxfordu, ki je skrbela za njegovo mamo Caroline v njenih zadnjih tednih. "Vso pot bi se mi smejala," je rekel Gilbey, ki je bistveno presegel svoj cilj 2000 funtov – za hospic je namreč zbral več kot 14.000 funtov (okoli 16.300 evrov).

V Franciji se podobnega podviga ne bo lotil

Njegov zadnji "daljši tek" je bil sicer maraton leta 1996, pred letošnjim pa je bil edini trening 10-kilometrski tek z eno degustacijo vina.

Kljub svojemu dosežku Gilbey ne namerava sodelovati na vsakoletnem francoskem teku Marathon du Medoc septembra, ki se razteza po prostranih vinogradih pokrajine Gironde in vključuje 23 postankov za degustacije vin. "Vedno sem pripravljen narediti najbolj neumno stvar z vinom, vendar mislim, da ne morem preteči še drugega maratona," je priznal, a dodal, da je bila celotna izkušnja zelo zabavna.

Ultramaratonec James Ellis sicer ne priporoča pitja alkohola med tekmo ne glede na to, da je rdeče vino polno polifenolov, ki lahko napolnijo mitohondrije, telesne energetske celice in pomagajo ukrotiti vnetje. "Alkohol zavira rast mišic, dehidrira telo, izčrpa energijo in lahko upočasni odzivni čas," je opozoril.