35 žensk na naslovnici revije New York. Foto: Instagram New York
35 žensk na naslovnici revije New York. Foto: Instagram New York
Cosbyja obtožuje tudi nekdanja manekenka Janice Dickinson. Foto: New York Instagram

Na naslovnici, ki dviguje prah v ZDA, so črno-bele fotografije 35 žensk, ki naj bi bile žrtve spolne zlorabe ali napada slavnega komika Billa Cosbyja. Prazen stol predstavlja vse ženske, ki si doslej tega še niso upale prijaviti.

Ženske, ki so se dale fotografirati za naslovnico, opisujejo svoje izkušnje in razloge, zakaj se jih večina, kakor tudi številne druge žrtve spolnega nasilja, ni odločila za prijavo zločina.

Skoraj vse opisujejo, kako so jim znanci in prijatelji takoj svetovali, naj bodo raje tiho, ker jim nihče ne bo verjel. To je vsaki od žrtev domnevno svetoval tudi Bill Cosby, ko so se zbudile iz omame, v katero naj bi jih pred zlorabami spravil z mamili.

Članek v reviji New York opisuje dvojne travme zlorabljenih žensk. Najprej zaradi zlorabe nato pa zaradi družbene kulture, ki jih je silila v molk in sramoto. Še posebej v primeru, ko je šlo za slavnega, vplivnega in bogatega posiljevalca. Prvo, na kar večina, ki s primerom ni seznanjena, najprej pomisli, je, da si ženske želijo denarja ali slave.

Cosby: Nedolžen sem
Cosbyjeva ekipa za zdaj ne komentira poteze revije New York. Komik o vseh obtožbah še vedno molči, njegove odvetnice in tiskovne predstavnice pa zatrjujejo, da je nedolžen.

A Cosbyju verjame vse manj ljudi, še posebej, ko je bilo objavljeno njegovo zaslišanje v civilni tožbi zaradi zlorabe iz leta 2005. Sodišču je priznal, da je kupoval mamila za omamljanje žensk, s katerimi je želel imeti spolne odnose. Cosby je tožnici plačal za molk in primer je ostal prikrit.