Prvi predmet dražbe je prispeval kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek, ki je lani na olimpijskih igrah v Tokiu z veslom, za katero pravi, da je zanj nepogrešljivo, postal olimpijski prvak. V finalu je odpeljal popolno vožnjo, ki je bila brez napak in dotikov. In zato je bila zlata olimpijska medalja zasluženo njegova. Z zlatim veslom skupaj z majico s podpisom je Zveza prijateljev mladine Slovenije zbrala 4500 evrov za program Pomežik soncu.

Kupec vesla Andrej Flis na fotografiji s Hano Fanver in predsednico ZPMS Darjo Groznik. Foto: ZPMS
Kupec vesla Andrej Flis na fotografiji s Hano Fanver in predsednico ZPMS Darjo Groznik. Foto: ZPMS

ZPMS bo tudi letos poskrbela, da se s programom na letovanje odpravi čim več otrok, ki jim starši tega ne morejo omogočiti. Tokrat je posebna pozornost namenjena otrokom s posebnimi potrebami, ki imajo manko na nekaterih razvojnih področjih. Gre za otroke z motnjo avtističnega spektra, otroke z ADHD-motnjo in drugimi primanjkljaji na razvojno-čustvenem področju kakor tudi otroke z različnimi dolgotrajnimi boleznimi.

S pomočjo dražbe lahko tem otrokom omogočimo odmik od vsakdanjika in k tej pobudi so s svojimi rekviziti priskočili na pomoč znani športniki.

Dražba športnih rekvizitov Ceneta Prevca in Žige Jelarja se nadaljuje na spletni strani Zveze prijateljev mladine Slovenija.

Drugi predmet dražbe: podpisani čelada in številka Ceneta Prevca ter tekmovalni dres Žige Jelarja

Letalec in skakalec Cene Prevc se je pridružil dobrodelni akciji in podaril svojo podpisano čelado in tekmovalno številko. Poleg izvrstnih poletov ga poznamo po simpatičnih in iskrenih izjavah. Naj samo spomnimo na njegov finalni polet v Planici, ko je pristal pri 246 metrih, kar sta bila daljava tekem tisti konec tedna in tudi Cenetov osebni rekord. Sam je ta uspeh pokomentiral takole: "Danes sem šel na vse ali nič. Briga me, če dilo zapičim na puklu. Šel sem še bolj brezkompromisno. Na koncu se je izkazalo, da je bil to recept. Končno sem začel leteti."

Prevčev skakalni soborec in lastnik malega kristalnega globusa v poletih zadnje sezone Žiga Jelar podarja svoj tekmovalni dres. Za njim je naporna in zahtevna sezona, vendar je Žiga v njej pokazal, kako velik borec je in da je vredno vztrajati ter verjeti vase do konca. Tako je prav v Planici doživel svojo prvo zmago v karieri, v svetovnem pokalu pred reprezentančnimi kolegi in pred navdušeno množico navijačev.

Rekviziti Jelarja in Prevca. Foto: ZPMS
Rekviziti Jelarja in Prevca. Foto: ZPMS
Benjamin Savšek skupaj z 12-letno Hano. Foto: ZPMS
Benjamin Savšek skupaj z 12-letno Hano. Foto: ZPMS

Skupaj k istemu cilju

Pri dražbi je ZPMS združil moči z Inštitutom Zlata Pentljica, otroci z rakom, ki je nastal iz neformalne skupine Gold Ribbon, v kateri so se mladostniki zbrali, da spregovorijo o svoji bolezni in izkušnjah. To je ostalo poslanstvo Inštituta.

Ker se v času zdravljenja srečajo s številnimi drugimi bolniki, spoznajo tudi veliko zgodb in usod. Marsikatera družina se zaradi otrokove diagnoze in zdravljenja znajde v hudi stiski, ne samo psihični zaradi bremena bolezni, ampak materialni, saj bolezen ne izbira in otroci zbolijo v različnih družinah ne glede na socialni status. Med zdravljenjem eden od staršev ostane doma z otrokom. V tem času prejema nadomestilo za nego, ki je nižje od rednega plačila, še vedno pa so primeri, ko starši zaradi različnih razlogov tudi izgubijo zaposlitev ter s tem vir denarja in socialno varnost.

Zgodba 12-letne Hane

"Hana je 12-letna deklica, ki se bori z možganskim tumorjem. Prvi resni in opazni simptomi so se začeli, ko je bila stara devet let, diagnozo pa je dobila dan pred desetim rojstnim dnevom. Čeprav je tumor benigen, pa zaradi lokacije povzroča veliko težav, saj je v lobanji omejen prostor. Tako Hana med drugim na levo oko ne vidi več, zazna samo svetlobo, na desno oko pa je izgubila desno polovico vidnega polja. Po osmih mesecih se je pokazalo, da tumor ponovno raste in da bo potrebna kemoterapija. Kemoterapijo je začela junija 2020 in je trajala 82 tednov, prejela pa je 17 ciklov. Tudi kemoterapija je dodala nekaj težav, tako ji je okvarila motorične živce v rokah in predvsem nogah, tako da je vmes zelo težko hodila, imela težave pri npr. uporabi škarij, noža ... Zdaj se njeno stanje izboljšuje, ni pa še dobro. Kemoterapija je bila uspešna in tumor zmanjšala, še vedno pa tumor ostaja in še vedno obstaja možnost, da spet začne rasti. Vid se ni izboljšal, se pa k sreči tudi ni poslabšal."

Hana se je sama odločila, da predstavi svojo zgodbo in s tem pomaga ozaveščati druge.