Jacky Hunt-Broersma med tekom. Foto: Twitter
Jacky Hunt-Broersma med tekom. Foto: Twitter

Jacky Hunt-Broersma, 46-letna Američanka, ki se je rodila in odraščala v Južni Afriki, pozneje pa živela v Angliji in na Nizozemskem, se v mladosti ni nikoli resneje ukvarjala s tekom. Leta 2002, ko ji je bilo 26 let, so ji zdravniki na Nizozemskem, kjer je takrat živela, diagnosticirali Ewingov sarkom, obliko kostnega raka, ki je sicer redka, a zelo agresivna, umrljivost pa je visoka.

V le dveh tednih se je Jacky življenje obrnilo na glavo. Da bi ustavili širjenje raka in ji rešili življenje, so ji amputirali levo nogo. "Bil je pravi vlakec smrti. Vse se je zgodilo tako hitro," se v pogovoru za BBC spominja športnica in dodaja, da je trajalo kar nekaj let, preden se je sprijaznila z boleznijo in dejstvom, da je ostala brez noge, ter se navadila na protezo.

Pred šestimi leti je – bolj ali manj po naključju – začela teči. Njen mož je namreč zagrizen maratonec in neredko ga je spodbujala ob progi, sama pa ni tekla, pravi, saj se ji je to zdel šport "za nore ljudi".

Ko si je kupila posebno protezo za tekače, se je prijavila na svoj prvi tek, ki bi moral biti dolg 10 kilometrov. A ker ji je šlo na treningih tako dobro, je večer pred tekmovanjem spremenila prijavo in se prijavila na polmaraton. Od takrat, pravi, se ni več ustavila. Tekla je vse več in vse dlje, po mestih in podeželju. "Sem človek, ki se vsake stvari loti z vsem srcem. Rada premikam meje in ugotavljam, do kod lahko grem," je pojasnila za BBC.

Na začetku leta si je zastavila velikopotezen cilj: želela je podreti rekord v največ pretečenih zaporednih maratonih. Pri Guinnessovi knjigi se je pozanimala, koliko znaša ženski rekord, in izvedela, da ga je pred dvema letoma postavila Alyssa Amos Clark iz zvezne države Vermont, ki je pretekla 95 zaporednih maratonov. Alyssa Amos Clark ni invalidka.

Jacky, ki je po poklicu vzdržljivostna trenerka, si je naredila načrt za 100 maratonov, ki jih bo pretekla (med drugim znane maratone v Bostonu, Massachusettsu, v Arizoni), a je bila težava v tem, da je težko najti maratone za čisto vsak dan, zato je vmesne dni tekla po svoji soseski, po bližnjih poteh in gozdovih, pa tudi na domači notranji tekaški stezi.

Še preden ji je uspelo preteči 100 maratonov, je Alyssin rekord podrla britanska tekačica Kate Jayden, zato ji ni preostalo drugega, kot da je tekla še nekaj dni – na koncu skupno 104 dni.

Pri Guinnessovi knjigi rekordov pravijo, da bo trajalo od 12 do 15 tednov, da preverijo celotno dokazno gradivo, na podlagi katerega bodo priznali rekord in izdali certifikat. S postavljanjem rekorda je Jacky Hunt-Broersma zbirala tudi denar v dobrodelne namene — za organizacijo, ki pomaga tekačem z amputiranimi udi priti do protez, je zbrala več kot 88.000 ameriških dolarjev.