Kolesa so pomembna za razvoj otrok, tako zaradi telesne aktivnosti kot socialno vključenosti. Foto: Pixabay
Kolesa so pomembna za razvoj otrok, tako zaradi telesne aktivnosti kot socialno vključenosti. Foto: Pixabay

Na današnji novinarski konferenci so organizatorji akcije predstavili dosežke in rezultate letošnje dobrodelne akcije Dobrodelno okrog Slovenije.

"Kolo je sredstvo za dostop do šole, pozneje pa do študija, do prijateljev, socializacije, igrišča ... Spodbuja tudi gibanje in zdrav način življenja, tako da ima veliko pozitivnih učinkov," je o pomenu kolesa povedal predstavnik Slovenske karitas in koordinator humanitarnega dela projekta Luka Oven.

"Poleg novih koles, ki smo jih 16 že namenili otrokom med etapami in na uvodni novinarski konferenci, jih bomo nekaj še dokupili, ostala sredstva pa bomo namenili obnovi rabljenih koles. Na ta način se bo, kot trenutno pričakujemo, novih koles razveselilo 52 otrok iz socialno ogroženih družin.”

Poleg nakupa, kolesa tudi popravljajo

Tako so pripravili tudi projekt Staro kolo za nov nasmeh, v sklopu katerega bodo popravili in obnovili stara kolesa in tako dostop do kolesa omogočili še več otrokom in mladim. Projekt bodo predstavili 25. maja, ko bodo v sodelovanju s Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani organizirali 29. Študentski tek na grad.

Kot je povedal ultramaratonski kolesar, vodja in organizator projekta Dami Zupi, je vseh pet etap in vseh 1225 kilometrov poti po Sloveniji prevozilo 25 kolesarjev, kar pomeni, da so v petih dneh skupaj prevozili več kot 30.000 kilometrov. Največjemu vseslovenskemu humanitarnemu kolesarskemu dogodku se je pridružil in vseh 5 etap prevozil tudi nekdanji smučarski skakalec in ambasador projekta Robert Kranjec.

Dobrodelni projekt so prvič izpeljali pred tremi leti, kot je dejal Zupi, pa se ta ideja sčasoma razvija in nadgrajuje. Sredstva za nakup in obnovo koles za otroke iz socialno ogroženih družin na Slovenski karitas zbirajo še vse do konca maja. Donirati je možno s sporočilom s ključno besedo ZAkolo5 na 1919, s katerim darujete pet evrov, ali z nakazilom na TRR Slovenske karitas.