Safina Namukwaya ima tri otroke, zdaj je rodila dvojčka, pred tremi leti pa deklico. (fotografija je simbolična) Foto: EPA
Safina Namukwaya ima tri otroke, zdaj je rodila dvojčka, pred tremi leti pa deklico. (fotografija je simbolična) Foto: EPA

Po uspešni umetni oploditvi je Safina Namukwaya v sredo popoldne v zdravstvenem centru v Kampali rodila deklico in fantka. Zdravniki so sporočili, da so mati in novorojenca, ki sta prišla na svet s carskim rezom, v dobrem zdravstvenem stanju.

"To ni samo zgodba o medicinskem uspehu, ampak je zgodba o moči in vztrajnosti človeškega duha," so sporočili iz bolnišnice.

70-letnica je pred tremi leti rodila hčerko Sarah, še poročajo mediji. Kot navaja BBC, je imela med nosečnostjo nekaj zapletov in težav, med drugim jo je zapustil oče njenih otrok. "Moški ne želijo slišati, da želiš imeti več kot enega otroka. Tudi po tem, ko so me sprejeli v bolnišnico, me ni prišel pogledat," je povedala razočarana Safina.

V preteklosti je imela več spontanih splavov, v 90. letih prejšnjega stoletja je izgubila moža, v skupnosti pa je bila desetletja stigmatizirana, ker ni imela otrok.

Čeprav je povila otroka pri visoki starosti, pa ta ni rekordna. Leta 2019 je namreč takrat 74-letna Eramati Manhajama iz Indije, prav tako po uspešnem IVF-postopku, rodila dvojčka in s tem postala najstarejša ženska, ki je postala mati.