Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mario je v svojem avtomobilu fiat punto potoval po vsej Italiji dve leti, ne da bi plačal en sam evro, pri čemer se sklicuje, da je cestnina predraga in ni vredna glede na to, kako slabe so italijanske avtoceste, poroča Corriere della Sera.

Priletniku se je uspelo plačilu cestnine izogibati z znano taktiko vožnje tik za predhodnim vozilom, na pasu, rezerviranem za imetnike vnaprej plačanega Telepassa.

Mario, ki živi v domu za starejše občane v mestu Fiuggi v pokrajini Lacij, je uporabljal enako taktiko tudi pri izhodih z avtocest, pri tem pa potoval tako v Rim kot tudi vse do Neaplja. Možakarja so nazadnje ujeli po tem, ko je delavcem cestnega podjetja Autostrade uspelo identificirati fiat punto in ga s pomočjo nadzornih kamer povezati z njegovim lastnikom.

Italijanu zdaj grozi sojenje zaradi obtožb prevare, razen če državi poplača 4000 evrov, ki ji dolguje, kar pa trmasto zavrača. "Ne mislim plačati," je sporočil prek odvetnika. “Avtocesta je javna, ne morejo zaračunavati cestnine. Da sploh ne omenjam, da je cestnina previsoka za to, kar avtocesta ponuja.”

Kot še piše Corriere della Sera, je Mario svojemu odvetniku dejal, da se je na pot odpravil ponoči, ker mu je bilo tako dolgčas v domu za starejše občane. “Drugi gojenci odhajajo spat ob določeni uri, kaj pa naj bi jaz počel? Nisem mogel biti zaprt za štirimi stenami po ves dan,” je dejal.